Gå direkt till innehållet
Meny

EU-varumärke

Ett EU-varumärke ger skydd i alla länder i Europeiska unionen. Du kan alltså med en enda ansökan få registreringsskydd inom hela EU.

Ett EU-varumärke kan endast registreras att gälla antingen i hela EU-området eller inte alls. Om det finns ett oöverkomligt hinder för att registrera ditt varumärke i ett land, kan den inte registreras överhuvudtaget. I så fall kan du ändå ändra din EU-varumärkesansökan till vanliga nationella ansökningar i de önskade länderna.

EU-varumärken registreras av Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet (European Union Intellectual Property Office, EUIPO) i Alicante, Spanien.

Hur kan jag ansöka?

Lämna in din EU-varumärkesansökan direkt till EUIPO. Det går enklast genom att använda deras e-ansökningsblankett. Betala ansökningsavgiften direkt till EUIPO:s konto.

Du måste betala ansökningsavgiften senast inom en månad från den dag då du lämnade in din ansökan för att få den dagen som din ansökningsdag. Läs mer om att ansöka om varumärke på EUIPO:s webbplats.Öppnas i en ny flik

Observera att EUIPO handlägger din varumärkesansökan först efter att du betalat den.

Hur länge gäller varumärket?

Ett EU-varumärke gäller i tio år från ansökningsdagen.

Vilka länder täcker registreringen?

Registreringen ger skydd i alla EU-medlemsländer. Läs mer om varumärkesskydd på EUIPO:s webbplats.Öppnas i en ny flik

Vad kostar det?

Se avgifterna på EUIPO:s webbplats.Öppnas i en ny flik

Databasen eSearch

Du kan söka efter EU-varumärken och ansökningar i EU:s varumärkesregister genom tjänsten eSearch. Tjänsten är avgiftsfri. Gå till söksidan av EU:s varumärkesregister.Öppnas i en ny flik

Utskriftsversion Uppdaterad 05.07.2021