Gå direkt till innehållet
Meny

Varumärkesrådgivning

Du når vår rådgivning per telefon, brev, e-post eller genom att komma på personligt besök. Samtalen med vår rådgivande jurist och kundservicepersonal är konfidentiella.

Kontaktinformation

Kundrådgivning 029 509 5855
Frågor angående klassificering av varumärken 029 509 5251

E-post: neuvonta.tavaramerkki@prh.fiÖppnas i en ny flik

Varumärkestjänster

Du hittar anvisningar på vår webbplats, till exempel om varumärkesansökningar, förnyelser eller ändringar i uppgifter. Gå till sidan Varumärkestjänster.

Rådgivningens omfattning

Varumärkesrådgivningen lägger speciell vikt på kundernas rätt till jämlikhet och ett opartiskt bemötande.

Vi ger allmän rådgivning i anslutning till ansökningsproceduren, såsom i fråga om registreringshinder, särskiljningsförmåga och förväxlingsbarhet. Därtill svarar vi på frågor om ansökning, avgifter och handläggningsprocessen. Även frågor om handläggningstiden och registreringens juridiska verkningar besvaras.

Det hör däremot inte till rådgivningens uppgifter att fylla i blanketter eller att avfatta handlingar för kunderna. Det är inte heller möjligt att i samband med rådgivningen förutse hur framgångsrik en enskild ansökan i praktiken kommer att vara, eftersom ansökan alltid handläggs under handläggningsprocessen efter att ansökan har lämnats in och betalats. Därför avgörs till exempel varumärkets särskiljningsförmåga eller eventuella förväxlingsbarhet med ett annat varumärke alltid först under själva handläggningen av ansökan.

Frågor i anslutning till eventuella intrång, varumärkestvister eller till exempel importering och annonsering eller övriga frågor av juridisk natur kan vår rådgivningspersonal i sin ämbetsställning inte besvara. I dylika situationer kan du vända dig till ombud som har specialiserat sig i varumärkesfrågor. Varumärkestvister prövas av Marknadsdomstolen.

I frågor i anslutning till EU-varumärken ger vi allmän rådgivning bland annat när det gäller inlämnande av ansökan och processens huvuddrag. Däremot om ärendet gäller en viss ansökan eller ett visst fall, eller om du vill ställa mer ingående frågor, ska du vända dig direkt till EUIPO.

Utskriftsversion Uppdaterad 07.07.2021