Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Osakeyhtiö ja osuuskunta: Ilmoita edunsaajatiedot 25.9.2024 mennessä, jotta yritystä ei poisteta kaupparekisteristä

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) kehottaa noin 3 600 osakeyhtiötä ja osuuskuntaa ilmoittamaan tiedot tosiasiallisista edunsaajistaan kaupparekisteriin 25.9.2024 mennessä. Kehotus on rekisteröity näiden yritysten kaupparekisteritietoihin.

Katso prh.fi-sivulta yritykset, joita uhkaa poistaminen kaupparekisteristä (kehotusmerkinnän 10.6.2024 saaneet yritykset).

Nämä yritykset poistetaan kaupparekisteristä, jos yritys ei ilmoita edunsaajatietoja määräajassa eikä yrityksen määräämiselle selvitystilaan ole edellytyksiä.

Yrityksille on lähetetty merkinnästä kaupparekisteriote yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ) rekisteröityyn osoitteeseen tai vastuuhenkilölle. Kehotus julkaistaan myös Virallisessa lehdessä.

Jokaisen osakeyhtiön ja osuuskunnan täytyy ilmoittaa edunsaajatiedot kaupparekisteriin. Velvollisuus ei kuitenkaan koske pörssiyhtiöitä ja keskinäisiä kiinteistöosakeyhtiöitä.

Kuka on tosiasiallinen edunsaaja?

Tosiasiallinen edunsaaja on henkilö, joka käyttää yrityksessä omistus- tai määräysvaltaa. Hän omistaa yli 25 prosenttia yrityksen osakkeista tai äänimäärästä joko suoraan tai toisen yrityksen kautta. Lue lisää edunsaajista.

Edunsaajailmoitus täytyy tehdä myös silloin, kun yrityksellä ei ole tosiasiallisia edunsaajia tai he eivät ole yrityksen tiedossa.

Tee edunsaajailmoitus kaupparekisteriin 25.9.2024 mennessä

Tee edunsaajailmoitus 25.9.2024 mennessä, jotta yritys pysyy kaupparekisterissä. Emme myönnä lisäaikaa ilmoittamiseen.

Tee ilmoitus netissä YTJ-palvelussa. Huomaa, että ilmoituksen voi tehdä paperilomakkeella ainoastaan poikkeustilanteissa. Lue ohjeet, joissa on linkki YTJ-palveluun.

Kaupparekisteristä poisto lokakuussa 2024

Poistamme yrityksen kaupparekisteristä lokakuussa 2024, jos yritys ei tee edunsaajailmoitusta määräaikaan mennessä ja yrityksen määräämiselle selvitystilaan ei ole edellytyksiä.

Kaupparekisteristä poistettu yritys voi hakea muutosta päätökseen valittamalla Helsingin hallinto-oikeuteen.

Kaupparekisteristä poistaminen tai selvitystilaan määrääminen perustuu osakeyhtiölakiin, osuuskuntalakiin ja kaupparekisterilakiin. Lue lisää poistomenettelystä.

Edunsaajailmoituksen laiminlyöneiden yritysten poistomenettely toteutetaan EU-rahoituksella.

Lisätiedot:

Kaupparekisterin neuvonta
sähköposti: neuvonta.kaupparekisteri(a)prh.fi
p. 029 509 5900 arkisin ma–pe klo 9–15


Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 12.06.2024