Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Osakeyhtiö ja osuuskunta: Ilmoita edunsaajatiedot, jotta yritystä ei poisteta kaupparekisteristä

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on lähettänyt tällä viikolla kehotuskirjeen tuhansille osakeyhtiöille ja osuuskunnille, jotka eivät ole ilmoittaneet kaupparekisteriin tietoja tosiasiallisista edunsaajistaan. Näitä yrityksiä uhkaa myöhemmin poistaminen kaupparekisteristä, jos yritys ei kehotusten jälkeenkään ilmoita edunsaajatietoja määräajassa eikä yrityksen määräämiselle selvitystilaan ole edellytyksiä.

Jokaisen osakeyhtiön ja osuuskunnan täytyy ilmoittaa edunsaajatiedot kaupparekisteriin. Velvollisuus ei kuitenkaan koske pörssiyhtiöitä ja keskinäisiä kiinteistöosakeyhtiöitä.

Kuka on tosiasiallinen edunsaaja?

Tosiasiallinen edunsaaja on henkilö, joka käyttää yrityksessä omistus- tai määräysvaltaa. Hän omistaa yli 25 prosenttia yrityksen osakkeista tai äänimäärästä joko suoraan tai toisen yrityksen kautta. Lue lisää edunsaajista.

Edunsaajailmoitus täytyy tehdä myös silloin, kun yrityksellä ei ole tosiasiallisia edunsaajia tai he eivät ole yrityksen tiedossa.

Mitä teet, jos sait kehotuskirjeen?

Tee edunsaajailmoitus kirjeessä mainittuun määräaikaan mennessä, jotta yritys pysyy kaupparekisterissä. Emme myönnä lisäaikaa ilmoittamiseen.

Edunsaajailmoitus on maksuton.

Tee ilmoitus netissä YTJ-palvelussa. Huomaa, että ilmoituksen voi tehdä paperilomakkeella ainoastaan poikkeustilanteissa. Lue ohjeet, joissa on linkki YTJ-palveluun.

Kaupparekisteristä poistaminen tai selvitystilaan määrääminen perustuu osakeyhtiölakiin, osuuskuntalakiin ja kaupparekisterilakiin. Lue lisää poistomenettelystä.

Edunsaajailmoituksen laiminlyöneiden yritysten poistomenettely toteutetaan EU-rahoituksella.

Lisätiedot

Kaupparekisterin neuvonta
sähköposti: neuvonta.kaupparekisteri(a)prh.fi
p. 029 509 5900 arkisin ma–pe klo 9–15


Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 05.06.2024