Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Asunto-osakeyhtiön ja keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön osakkeenomistajat

Asunto-osakeyhtiön ja keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön osakkeenomistaja voi olla yhteisö (esimerkiksi yritys) tai henkilö.

Osakkeenomistajalla ei tarvitse olla suomalaista henkilötunnusta. Yhteisöllä täytyy olla suomalainen Y-tunnus tai ulkomainen virallinen tunnus.

Miten ilmoitat osakkeenomistajat perustamisilmoituksessa?

2.1.2019 alkaen perustettava asunto-osakeyhtiö tai keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö ilmoittaa osakkeenomistajien tiedot YTJ-palvelussa osana perustamisilmoitusta. Palvelu luo tiedoista osakkeenomistajaluettelon.

Osakkeenomistajaluettelosta ei tehdä merkintää kaupparekisteriin, vaan YTJ-palvelu välittää luettelon Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään. Huomioithan kuitenkin, että osakkeenomistajien tiedot näkyvät perustamissopimuksessa, joka on julkinen asiakirja.

Lue lisää huoneistotietojärjestelmästä osakehuoneistorekisteri.fi-sivuilta. Avautuu uuteen välilehteen

Tutustu perustamisilmoituksen ohjeisiin:

Osakkeenomistaja, jolla ei ole suomalaista henkilötunnusta

Jos perustettavan yhtiön osakkeenomistajalla ei ole suomalaista henkilötunnusta, lähetä kaupparekisteriin kopio hänen passistaan tai muusta henkilöllisyystodistuksesta.

YTJ-palvelussa et tällä hetkellä voi liittää osakkeenomistajan passikopiota tai muuta henkilöllisyystodistusta.

Kun olet tehnyt perustamisilmoituksen ja saanut ilmoituksen diaarinumeron, lähetä osakkeenomistajan passikopio tai muu henkilöllisyystodistus sähköpostilla kaupparekisteriin. Kirjoita viestiin Y-tunnus ja ilmoituksen diaarinumero. Lähetä viesti käyttämällä suojattua sähköpostia. Lue ohjeet ja lähetä suojattu viesti.

Miten ilmoitat osakkeenomistajien muutokset huoneistotietojärjestelmään?

Et ilmoita osakkeenomistajien muutoksia YTJ-palvelussa vaan Maanmittauslaitoksen ylläpitämässä palvelussa, josta tiedot menevät huoneistotietojärjestelmään. Lue lisää huoneistotietojärjestelmästä osakehuoneistorekisteri.fi-sivuilta.Avautuu uuteen välilehteen

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 03.09.2021