Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Asunto-osakeyhtiön perustamisilmoitus

Jokaisen asunto-osakeyhtiön täytyy tehdä perustamisilmoitus kaupparekisteriin. Asunto-osakeyhtiö syntyy rekisteröimisellä.

Huomio! Perustamisilmoitus täytyy tehdä sähköisesti YTJ-palvelussa. Ilmoituksen tekeminen paperilomakkeella ei ole mahdollista.

Vuodesta 2019 alkaen rekisteröidyt uudet yhtiöt kuuluvat perustamisestaan lähtien Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään. Lue lisää huoneistotietojärjestelmästä osakehuoneistorekisteri.fi-sivuilta.Avautuu uuteen välilehteen

Milloin ilmoitat?

Tee perustamisilmoitus kaupparekisteriin kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun perustamissopimus on allekirjoitettu. Jos ilmoitus myöhästyy, yhtiön perustaminen raukeaa, eli yhtiötä ei synny.

Kuka ilmoittaa?

Joku hallituksen jäsenistä allekirjoittaa ilmoituksen. Lue lisää sähköisen ilmoituksen allekirjoittamisesta ytj.fi-sivuilta.Avautuu uuteen välilehteen

Mitä maksaa?

Perustamisilmoitus maksaa 320 euroa.

Aputoiminimi maksaa 60 euroa/aputoiminimi. Lue lisää aputoiminimestä.

YTJ-palvelu laskee maksun automaattisesti. Maksat palvelussa verkkopankkitunnuksilla tai luottokortilla tai antamalla verkkolaskuosoitteen. Tutustu kaupparekisterin käsittelymaksujen hinnastoon.

Miten teet ilmoituksen YTJ-palvelussa?

Tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja lisäksi joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti).

Palvelussa luot perustamisilmoituksen, yhtiöjärjestyksen, huoneistoselitelmän (yhtiöjärjestyksen 4 §) ja osakkeenomistajaluettelon sekä liität perustamissopimuksen. Palvelu ohjaa ilmoituksen teossa. Täytä pyydetyt tiedot, ja liitä mukaan tarvittavat liitteet.

Palvelussa annat yhtiöjärjestyksen uudessa sähköisessä muodossa. Yhtiöjärjestyksen 1–4 § (toiminimi kotipaikka, kiinteistösijainti ja hallintaperuste sekä huoneistoselitelmä) ovat määrämuotoisia. Palvelu luo ne antamiesi tietojen ja valintojen perusteella. Yhtiöjärjestyksen muut määräykset 5 §:stä eteenpäin kirjoitat palvelussa tekstikenttään.

Osakkeenomistajaluettelosta ei tehdä merkintää kaupparekisteriin, vaan YTJ-palvelu välittää luettelon Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään.

Mitä tietoja ja liitteitä tarvitset?

Anna YTJ-palvelussa seuraavat tiedot:

  • yhtiön toiminimi (yhtiöjärjestyksen 1 §). Lue lisää toiminimistä.
  • yhtiön kotipaikka (yhtiöjärjestyksen 2 §)
  • yhtiön hallinnoimien kiinteistöjen tunnukset ja hallintaperuste (yhtiöjärjestyksen 3 §)
  • hallituksen jäsenten ja mahdollisen isännöitsijän ja tilintarkastajan tiedot
  • osakkeenomistajien tiedot. Lue lisää osakkeenomistajista.
  • yhtiöjärjestyksen määräykset 5 §:stä eteenpäin
  • huoneistoselitelmän (yhtiöjärjestyksen 4 §) tiedot.

Lue lisää yhtiöjärjestyksestä.


Liitä YTJ-palvelussa seuraavat asiakirjat:

Hallituksen ja isännöitsijän vakuutuksen sekä tilintarkastajan todistuksen tai muun selvityksen annat palvelussa liitetiedostoina joko ilmoituksen tekemisen yhteydessä tai myöhemmin, kun Y-tunnus on saatu.

Huomio! Älä liitä ilmoitukseen asiakirjoja, kuten sopimuksia, joissa on henkilötunnuksia tai henkilöiden osoitteita.

Mitä liität ilmoitukseen, jos henkilöllä ei ole suomalaista henkilötunnusta?

Kun ilmoitat kaupparekisteriin hallituksen jäsenen tai tilintarkastajan, jolla ei ole suomalaista henkilötunnusta, liitä YTJ-palvelussa kopio hänen passistaan tai muusta henkilöllisyystodistuksesta.

Lue lisää osakkeenomistajasta, jolla ei ole suomalaista henkilötunnusta.

Siirry YTJ-palveluun tekemään ilmoitus.Avautuu uuteen välilehteen


Miten seuraat ilmoituksen käsittelyä?

Saat Y-tunnuksen heti, kun olet lähettänyt ilmoituksen YTJ-palvelussa.

Voit seurata PRH:een lähettämäsi ilmoituksen käsittelytilannetta Virre-tietopalvelun ilmoitushausta. Siirry Virre-tietopalveluun.Avautuu uuteen välilehteen

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 17.11.2022