Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Tilintarkastajan todistus tai muu selvitys osakkeiden maksamisesta

Asunto-osakeyhtiön ja keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön perustamisilmoituksen yhteydessä annat tilintarkastajan todistuksen yhtiön osakkeiden maksamisesta.

Jos yhtiössä ei lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan ole velvollisuutta valita tilintarkastajaa, osakkeiden maksamisesta täytyy antaa muu selvitys.

Asuntoosakeyhtiön voi perustaa ilman osakepääomaa. Tällöin PRH:lle ei tarvitse toimittaa selvitystä osakkeiden merkintähinnan maksamisesta, kuten tilintarkastajan todistusta, maksukuittia tai tilintarkastajan lausuntoa apporttimaksusta.

Mitä tietoja muussa selvityksessä täytyy olla?

Muussa selvityksessä täytyy näkyä, että maksu on suoritettu perustettavan yhtiön tilille. Lisäksi siinä täytyy olla pankin arkistointitunnus tai leima.

Muu selvitys voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:

  • tuloste lopullisesta maksutapahtumasta, jossa on pankin arkistotunnus
  • kopio tiliotteesta
  • maksuautomaatilta saatu kuitti
  • tilintarkastajan antama todistus.

Millainen selvitys, jos osakkeiden merkintä maksettu apportilla?

Jos osakkeet on maksettu apportilla, muu selvitys voi olla apportista lausuvan tilintarkastajan antama selvitys omaisuuden siirtymisestä. Jos apporttina on kiinteistö, muu selvitys voi olla kopio kiinteistön kauppakirjasta. Lue lisää apportista.

Miten annat todistuksen tai muun selvityksen?

Annat todistuksen tai muun selvityksen YTJ-palvelussa liitetiedostona joko ilmoituksen tekemisen yhteydessä tai myöhemmin, kun Y-tunnus on saatu.

Lue ohje perustamisilmoituksen tekemisestä:

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 03.09.2021