Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön perustamisilmoitus kaupparekisteriin

Jokaisen keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön täytyy tehdä perustamisilmoitus kaupparekisteriin. Keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö syntyy rekisteröimisellä.

Perustamisilmoitus täytyy tehdä sähköisesti YTJ-palvelussa. Ilmoituksen tekeminen paperilomakkeella ei ole mahdollista.

Vuodesta 2019 alkaen rekisteröidyt yhtiöt kuuluvat perustamisestaan lähtien Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään. Lue lisää huoneistotietojärjestelmästä osakehuoneistorekisteri.fi-sivuilta.Avautuu uuteen välilehteen

Tällä sivulla on tietoa seuraavista asioista:

Sovelletaan lähtökohtaisesti asunto-osakeyhtiölakia

Yhtiö voi noudattaa asunto-osakeyhtiölakia joko kokonaan tai osittain. Jos yhtiöjärjestys määrää, että yhtiöön sovelletaan tiettyjä asunto-osakeyhtiölain määräyksiä, sovelletaan yhtiöön muilta osin osakeyhtiölakia.

Yhtiöön voidaan myös soveltaa osakeyhtiölakia, jos yhtiöjärjestys määrää, että yhtiöön ei sovelleta asunto-osakeyhtiölakia.

Milloin ilmoitat?

Tee perustamisilmoitus kaupparekisteriin kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun yhtiön perustamissopimus on allekirjoitettu. Jos ilmoitus myöhästyy, yhtiön perustaminen raukeaa, eli yhtiötä ei synny.

Kuka ilmoittaa?

Joku hallituksen jäsenistä allekirjoittaa ilmoituksen. Lue lisää YTJ-palvelussa sähköisen ilmoituksen allekirjoittamisesta ytj.fi-sivuilla.Avautuu uuteen välilehteen

Mitä maksaa?

Perustamisilmoitus maksaa 370 euroa.

Aputoiminimi maksaa 70 euroa/aputoiminimi. Lue lisää aputoiminimestä.

YTJ-palvelu laskee maksun automaattisesti. Maksat palvelussa verkkopankkitunnuksilla tai luottokortilla tai antamalla verkkolaskuosoitteen. Tutustu kaupparekisterin käsittelymaksujen hinnastoon.

Miten teet ilmoituksen YTJ-palvelussa?

Tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja lisäksi joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti).

Palvelussa luot perustamisilmoituksen, yhtiöjärjestyksen, huoneistoselitelmän (yhtiöjärjestyksen 4 §) ja osakkeenomistajaluettelon sekä liität perustamissopimuksen.

Palvelussa annat yhtiöjärjestyksen uudessa sähköisessä muodossa. Yhtiöjärjestyksen 1–4 § (toiminimi kotipaikka, kiinteistösijainti ja hallintaperuste sekä huoneistoselitelmä) ovat määrämuotoisia. Palvelu luo ne antamiesi tietojen ja valintojen perusteella. Yhtiöjärjestyksen muut määräykset 5 §:stä eteenpäin kirjoitat palvelussa tekstikenttään.

Palvelu ohjaa ilmoituksen teossa. Täytä pyydetyt tiedot, ja liitä mukaan tarvittavat liitteet.

Osakkeenomistajaluettelosta ei tehdä merkintää kaupparekisteriin, vaan YTJ-palvelu välittää luettelon Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään.

Palvelussa ilmoitat myös muun muassa mahdolliset erilajiset osakkeet. Erilajisia ovat osakkeet, jotka poikkeavat toisistaan esimerkiksi osakkeen tuottaman äänimäärän tai osingon suhteen. Erilajisuudesta täytyy olla määräys yhtiöjärjestyksessä.

Jos yhtiö noudattaa asunto-osakeyhtiölakia osittain, yhtiöjärjestyksessä täytyy olla määräys siitä, mitä lain säännöksiä yhtiö noudattaa.

Mitä tietoja tarvitset?

Anna seuraavat tiedot:

  • Yhtiön toiminimi (yhtiöjärjestyksen 1 §). Lue lisää toiminimistä.
  • Yhtiön kotipaikka (yhtiöjärjestyksen 2 §)
  • Yhtiön hallinnoimien kiinteistöjen tunnukset ja hallintaperuste (yhtiöjärjestyksen 3 §)
  • Hallituksen jäsenten sekä mahdollisen toimitusjohtajan tai isännöitsijän tiedot
  • Mahdollisen tilintarkastajan tiedot: Huomaa, että voit ilmoittaa vain hyväksytyn tilintarkastajan ja varatilintarkastajan (HT, KHT).
  • Osakkeenomistajien tiedot. Lue lisää osakkeenomistajista.
  • Yhtiöjärjestyksen määräykset 5 §:stä eteenpäin
  • Huoneistoselitelmän (yhtiöjärjestyksen 4 §) tiedot.

Lue lisää yhtiöjärjestyksestä.

Mitä liitteitä tarvitset?

Liitä seuraavat asiakirjat:

Hallituksen ja isännöitsijän vakuutuksen sekä tilintarkastajan todistuksen tai muun selvityksen annat palvelussa liitetiedostoina joko ilmoituksen tekemisen yhteydessä tai myöhemmin, kun Y-tunnus on saatu.

Huomio! Älä liitä ilmoitukseen asiakirjoja, joissa on henkilötunnuksia tai kotiosoitteita.

Mitä liität ilmoitukseen, jos henkilöllä ei ole suomalaista henkilötunnusta?

Kun ilmoitat kaupparekisteriin hallituksen jäsenen tai tilintarkastajan, jolla ei ole suomalaista henkilötunnusta, liitä YTJ-palvelussa kopio hänen passistaan tai muusta henkilöllisyystodistuksesta.

Lue lisää osakkeenomistajasta, jolla ei ole suomalaista henkilötunnusta.

Kirjaudu YTJ-palveluun suomi.fi:ssä.Avautuu uuteen välilehteen

Miten seuraat ilmoituksen käsittelyä?

Saat Y-tunnuksen heti, kun olet lähettänyt ilmoituksen YTJ-palvelussa.

Tutustu kaupparekisteri-ilmoitusten käsittelyaikoihin.

Voit seurata PRH:een lähettämäsi ilmoituksen käsittelytilannettaVirre-tietopalvelun ilmoitushaussaAvautuu uuteen välilehteen.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 16.05.2024