Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Patentin asiakirjapalvelu

Patentin asiakirjapalvelussa voi vastaanottaa ja ladata patentteihin ja hyödyllisyysmalleihin liittyviä asiakirjoja sähköisesti. Palvelua käytetään verkkoselaimella ja se on tarkoitettu ammattimaisesti toimiville yrityshakijoille ja asiamiehille. Patentin asiakirjapalvelun käyttö vaatii tunnistautumisen. Lisäksi yritysten pitää antaa valtuutus haluamilleen henkilöille asiakirjapalvelun käyttöön.

Tunnistautuminen ja valtuuttaminen

Tunnistautumiseen on yritysten edustajille eri vaihtoehtoja. Valittu tunnistautumistapa määrää sen, miten yritykset antavat valtuutuksen Patentin asiakirjapalvelun käyttöön haluamilleen henkilöille. Eri vaihtoehdot yritysten puolesta asiakirjapalvelua käyttäville tunnistautumiseen:

  • kaikki: EPO-kortti
  • henkilöt, joilla on suomalainen henkilötunnus: Suomi.fi

Lue tarkemmat ohjeet tunnistautumiseen ja valtuuttamiseen.

Patentin asiakirjapalvelua on myös mahdollista käyttää koneellisen rajapinnan (API) kautta, jolloin asiakasjärjestelmä tunnistetaan PRH:n hyväksymällä varmenteella.

Palvelun periaatteet ja sovellettava lainsäädäntö

Asiakirjan tiedoksisaantipäivämäärä, josta mahdollinen valitusaika alkaa, on se päivä, jolloin asiakirja liitteineen on noudettu palvelusta. Asiakirjan voi noutaa palvelusta seitsemän päivän ajan siirtohetkestä. Seitsemän päivän jälkeen asiakirja, jota ei ole noudettu, poistuu palvelusta ja PRH lähettää sen tulostettuna postitse, kuten laki sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa edellyttää. Asiakirjat, jotka on noudettu palvelusta seitsemän päivän sisällä, säilyvät siellä 90 päivän ajan. Palvelusta saa mainitun 90 päivän ajan ladattua myös aikaisemmin noudetun asiakirjan tiedoksisaantitodistuksen. Palveluun siirretyistä asiakirjoista ilmoitetaan automaattisella sähköpostiviestillä. Viesti sisältää linkin, josta saa tunnistautumisen jälkeen ladattua päätöksen liitteineen tiedostopakettina.

Jos Patentin asiakirjapalvelun toiminta on keskeytynyt, päätökset lähetetään paperisena.

Päätösten lähettämisessä noudatetaan lakia sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003).

Asiakkaan suostumus sähköiseen lähettämiseen

Jos yrityksesi on kiinnostunut ottamaan asiakirjapalvelun käyttöön tai haluatte ilmoittaa muutoksia käytössä olevaan palveluun, lähetä sähköpostia osoitteeseen neuvonta.patentti(a)prh.fi.

Siirry Patentin asiakirjapalveluun (käyttö vaatii sopimuksen, valtuutuksen ja tunnistautumisen).Avautuu uuteen välilehteen

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 21.02.2023