Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Patentin loukkaus ja miten vältät sen

Patentinhaltijalla on yksinoikeus keksinnön ammattimaiseen hyödyntämiseen. Tämä tarkoittaa, että muut eivät ilman haltijan lupaa saa hyödyntää keksintöä ammattimaisesti. Keksinnön ammattimainen hyödyntäminen tarkoittaa esimerkiksi patentoidun tuotteen valmistusta, käyttöä, myyntiä, markkinointia, maahantuontia tai hallussapitoa.

Loukataanko patenttiasi?

Patenttiloukkausten valvonta on patentinhaltijan vastuulla. Loukkaukseen puuttuminen edellyttää haltijan aktiivisia toimenpiteitä. Hän voi lähestyä loukkaajaa esimerkiksi kirjeitse ja vaatia loukkauksen lopettamista. Jos vapaaehtoinen sopiminen ei tuota tulosta, voi patentinhaltija nostaa loukkauskanteen markkinaoikeudessa.

Patentinhaltija voi loukkaustapauksessa vaatia vahingonkorvausta. Kohtuullisia korvauksia on mahdollista saada jo hakemuksen käsittelyaikana tapahtuvasta loukkauksesta, mikäli keksinnölle päätetään myöntää patentti. Tahallinen loukkaus voi johtaa myös sakkoihin. Tuomioistuin voi myös kieltää loukkaajaa jatkamasta tai toistamasta tekoa ja loukkaavat tuotteet voidaan määrätä tuhottaviksi.

Lue lisää markkinaoikeuden verkkosivuilta.Avautuu uuteen välilehteen

Loukkaatko patenttia?

Mikäli epäilet loukkaavasi jotain tiettyä patenttia tai sinua syytetään loukkauksesta, pyri ensin varmistamaan patenttisuojan olemassaolo. Hanki käsiisi patenttijulkaisu ja selvitä, onko patentti voimassa. Jos on, missä maissa ja mikä tarkkaan ottaen on patenttivaatimusten määrittämä suojapiiri.

On mahdollista, että patentti ei olekaan voimassa siinä maassa, jossa toimit, tai että tuotteesi tai menetelmäsi ei olekaan aivan patenttivaatimusten mukainen. Mikäli edelleen epäilet loukkausta, kannattaa ottaa avuksi patenttiasiamies tai IPR-asioita tunteva asianajaja. Asiasta voi päästä sopimukseen patentinhaltijan kanssa, ja neuvottelut voivat johtaa esimerkiksi patentin lisensointiin.

Vaikka loukkaisitkin patenttia, voi patentti olla myönnetty väärin perustein, eli patentoitu keksintö ei esimerkiksi ole uusi tai keksinnöllinen. Tällöin voit nostaa patenttia vastaan mitätöintikanteen markkinaoikeudessa. Jos taas patentin väiteaika ei ole vielä kulunut loppuun, voit tehdä väitteen patenttia vastaan.

Uutuuden ja keksinnöllisyyden esteitä patentille voi etsiä esimerkiksi teettämällä PRH:ssa ennakkouutuustutkimuksen.

Lue lisää ennakkouutuustutkimuksesta.
Lue lisää väitteestä.

Varmista toimintavapautesi ("freedom to operate, FTO")

Oletko aloittamassa valmistusta, myyntiä, markkinointia tai maahantuontia? Mitä jos toiminnallasi loukkaatkin jonkun patenttia?

Välttämällä loukkaukset etukäteen voit säästää paitsi korvauksissa ja sakoissa, myös turhissa tuotekehitys- ja investointikuluissa.

Voit etsiä patenttitietokannoista alan patentteja ja patenttihakemuksia. Näin varmistat etukäteen, ettet loukkaa kenenkään patenttia. Suomessa voimassa olevat patentit löytyvät Patenttitietopalvelusta. Voit etsiä niitä myös kansainvälisestä Espacenet-tietokannasta, jossa on myös Suomea koskevia eurooppapatenttihakemuksia ja kansainvälisiä PCT-hakemuksia. Lisäksi voit tilata meiltä valmistus- ja markkinointiestetutkimuksen: etsimme patentteja ja hakemuksia, jotka voivat haitata toimintaasi Suomessa.

Lue lisää toimintavapausselvityksestä.
Siirry Patenttitietopalveluun.Avautuu uuteen välilehteen
Siirry Espacenet-palveluun.Avautuu uuteen välilehteen

Lisätietoja:

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 01.08.2023