Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Säätiön sähköinen vuosiselvitys

Tilitoimisto voi lähettää säätiön sähköisen vuosiselvityksen säätiörekisteriin kirjanpito-ohjelmasta, joka käyttää PRH:n IXBRL-tilinpäätösrajapintaa.

Tavoitteena on, että tulevaisuudessa kaikki säätiöt ilmoittavat vuosiselvityksensä sähköisesti. PRH tulee tarjoamaan korvaavan menettelyn niille säätiöille, joille IXBRL-muotoisen vuosiselvityksen lähettäminen kirjanpito-ohjelmasta ei ole mahdollista.

Vuon­na 2023

Sää­tiö

Säätiö voi ilmoittaa vuosiselvityksen sähköisessä IXBRL-muodossa kirjanpito-ohjelmasta.

PRH

PRH ottaa vastaan IXBRL-muotoisia vuosiselvityksiä.

Tulevaisuudessa

Säätiö

Säätiön täytyy ilmoittaa sähköinen vuosiselvitys.

Jos IXBRL-vuosiselvitys ei ole mahdollinen, säätiön täytyy ilmoittaa vuosiselvityksensä PRH:n tarjoamalla sähköisellä menettelyllä.

PRH

PRH ottaa vastaan IXBRL-muotoiset vuosiselvitykset.

PRH tarjoaa korvaavan sähköisen menettelyn niille säätiöille, joille IXBRL-vuosiselvityksen lähettäminen ei ole mahdollista.

Miksi sähköinen vuosiselvitys?

Sähköinen vuosiselvitys tehdään IXBRL-kielen avulla. Tiedot ovat rakenteisessa eli koneluettavassa muodossa, joten niitä voidaan koostaa, käsitellä ja analysoida myös koneellisesti.

Sähköinen vuosiselvitys mahdollistaa säätiöiden paremman ja helpomman keskinäisen vertailun, ja tiedon jatkojalostaminen on helpompaa.

Säätiöille tehdyn kyselyn perusteella säätiöt kannattavat ja toivovat siirtymistä sähköiseen raportointiin. Loppuvuonna 2020 tehdyssä kyselyssä yli 500 vastanneesta säätiöstä noin 70 prosenttia vastasi olevansa kiinnostunut sähköisestä raportoinnista.

Ohjelmistoyritys: ota käyttöön IXBRL-tilinpäätösrajapinta

IXBRL-muotoisen vuosiselvityksen ilmoittaminen onnistuu, jos vuosiselvitys lähetetään kirjanpito-ohjelmalla, joka käyttää PRH:n tilinpäätösrajapintaa.

PRH ei tarjoa valmista asiakasohjelmistoa rajapinnan käyttöön. Ohjelmistoyrityksen täytyy siksi kehittää omaan kirjanpito-ohjelmaansa riittävä toiminnallisuus, jolla IXBRL-vuosiselvitys lähetetään PRH:een.

Rajapintayhteyden käyttö on maksutonta.

Lue lisää PRH:n tilinpäätösrajapinnasta.

Mikä on IXBRL?

IXBRL-kielen (Inline eXtensible Business Reporting Language) avulla talousraportteja voidaan muodostaa, käsitellä ja jalostaa koneellisesti. Tämä tukee ja tehostaa yritysten kilpailukykyä sekä pienentää yritysten ja säätiöiden hallinnollista taakkaa.

IXBRL-muotoisissa tilinpäätöksissä tiedot esitetään standardien ja luokitusten mukaisesti yhtenäisellä tavalla. Tämä muun muassa vähentää riskiä siitä, että tilinpäätöksestä puuttuisi oleellisia tietoja tai että tiedot olisivat virheellisiä.

Siirry Suomen XBRL-konsortion sivuille lukemaan lisää IXBRL:stä. Avautuu uuteen välilehteen

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 25.05.2023