Gå direkt till innehållet
Meny

Skydda dig och ditt företag mot bedrägerier

Handelsregistret är avsett för allmänt bruk. Var och en har rätt att få ta del av uppgifterna som antecknats i handelsregistret och av inlämnade anmälningar och bilagor.

Var noggrann med personbeteckningar och hemadresser

Bifoga inte till anmälan några dokument, till exempel protokoll eller bolagsavtal, som innehåller personbeteckningar, hemadresser eller konfidentiella uppgifter. Om du lämnar in anmälan på pappersblankett, anmäl personers identifieringsuppgifter på en separat personuppgiftsblankett. Se till att du inte anger personbeteckningar eller hemadresser på andra anmälningsblanketter.

Se upp för vilseledande kontakter

Som kund på Patent- och registerstyrelsen (PRS) kan du få brev, telefonsamtal, fakturor och betalningsuppmaningar som inte har något att göra med PRS. De flesta av dem kommer från andra länder och är på engelska, men de kan också komma från Finland och vara på finska.

Skydda dig mot bedrägerier genom att använda våra tjänster

PRS erbjuder en rad olika tjänster för att skydda dig mot till exempel företagskapningar och falska anmälningar. Tjänsterna är avgiftsfria.

Välj endast e-anmälningar på ytj.fi

När du undertecknar en anmälan i e-tjänsten på ytj.fi, välj att anmälningar för ditt företag endast lämnas in på elektronisk väg i fortsättningen. Så säkerställer du att endast berättigade personer kan lämna in företagets anmälningar till handelsregistret och Skatteförvaltningen.

Följ upp ändringar i företagets handelsregisteruppgifter

Du får automatiskt ett meddelande om ändringarna i din e-post, om e-postadressen finns uppdaterad i handelsregistret.

Kontrollera dina uppgifter och anmäl registreringsförbud

I tjänsten på myndigheternas gemensamma webbplats suomi.fi kan du kontrollera att dina personuppgifter i handelsregistret är korrekta. I tjänsten ser du också dina gällande roller som ansvarsperson.

Om du misstänker att dina personuppgifter missbrukas, kan du lämna in ett registreringsförbud till handelsregistret. Då antecknar vi dig inte som ansvarsperson i ett företag, en förening eller en stiftelse utan ditt särskilda samtycke.

Läs mer på prh.fi om hur du kan skydda dig mot bedrägerier.

Mer information:
Handelsregistrets rådgivning
Tfn 029 509 5900
Mån–fre kl. 9.00–15.00

Utskriftsversion Uppdaterad 24.01.2023