Gå direkt till innehållet
Meny

Skydda dig och ditt företag mot bedrägerier

Nedan finns en sammanfattning om hur du kan skydda dig mot bedrägerier och företagskapning i handelsregister- och varumärkesärenden. Närmare anvisningar hittar du genom att klicka på länkarna eller genom att öppna sidorna i menyn.

Var noggrann med personbeteckningar och hemadresser

Handelsregistret är avsett för allmänt bruk. Var och en har rätt att få ta del av uppgifterna som antecknats i handelsregistret och av inlämnade anmälningar och bilagor. Därför är det viktigt att du anger personbeteckning och hemadress endast om så särskilt begärs. Bifoga inte till din anmälan handlingar som innehåller personbeteckningar, hemadresser eller känsliga uppgifter, såsom hälsouppgifter.

Se upp för vilseledande kontakter

Som kund på Patent- och registerstyrelsen (PRS) kan du få brev, telefonsamtal, fakturor och betalningsuppmaningar som inte har något att göra med PRS. De flesta av dem kommer från andra länder och är på engelska, men de kan också komma från Finland och vara på finska.

Läs mer om vilseledande kontakter.

Se upp för falska webbplatser som liknar PRS webbplatser

Följ noggrant på vilken webbplats du är. Falska webbplatser kan ha innehåll från PRS webbplatser och deras utseende kan likna PRS webbplatser. Kontrollera webbadressen i din webbläsare. Webbplatsen på vilken du är nu finns på https://www.prh.fi/sv/index.html. PRS andra webbplats, ytj.fi, finns på https://ytj.fi/sv/index.html.

Skydda dig mot bedrägerier genom att använda våra tjänster

Vi erbjuder olika slags tjänster för att skydda dig mot bedrägerier. Tjänsterna är avgiftsfria.

Välj endast e-anmälningar på ytj.fi

När du undertecknar en anmälan i e-tjänsten på ytj.fi, välj att anmälningar för ditt företag endast lämnas in på elektronisk väg i fortsättningen. Så säkerställer du att endast berättigade personer kan lämna in företagets anmälningar till handelsregistret och till Skatteförvaltningen i fortsättningen. Läs mer om att välja endast e-anmälningar på ytj.fi.

Följ upp ändringar i företagets handelsregisteruppgifter

Du får automatiskt ett meddelande om ändringarna i din e-post, om e-postadressen finns uppdaterad i handelsregistret. Läs mer om uppföljning av ändringar i företagets handelsregisteruppgifter.

Kontrollera dina uppgifter och anmäl registreringsförbud

I tjänsten på myndigheternas gemensamma webbplats suomi.fi kan du kontrollera att dina personuppgifter i handelsregistret är korrekta. I tjänsten ser du också dina gällande roller som ansvarsperson. Läs anvisningen: Hur kan jag kontrollera mina personuppgifter?

Om du misstänker att dina personuppgifter missbrukas, lämna in ett registreringsförbud till PRS. Då antecknar vi dig inte som ansvarsperson i ett företag, en förening eller en stiftelse utan ditt särskilda samtycke. Läs mer om registreringsförbud.

Misstänker du företagskapning eller bedrägeri?

Om du misstänker att någon utan tillstånd har lämnat in en anmälan till handelsregistret i ditt företags namn, kontakta genast handelsregistrets rådgivning. Se kontaktinformation för handelsregistrets rådgivning.

Vid behov lämna in en brottsanmälan till polisen. Gå till webbplatsen poliisi.fi.Öppnas i en ny flik

Läs mer om falska fakturor och andra bedrägerisätt på webbplatsen för Konkurrens- och konsumentverket (KKV). Gå till kkv.fi.Öppnas i en ny flik

Blev du utsatt för dataläckage eller dataintrång?

Finländska myndigheter har samlat instruktioner för din situation i en guide på suomi.fi. Via guiden kan du gå lämna in de nödvändiga förbuden till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Gå till guiden på suomi.fi.Öppnas i en ny flik

Utskriftsversion Uppdaterad 02.05.2024