Gå direkt till innehållet
Meny

Moderstiftelsen i en koncern ska alltid upprätta koncernbokslut

År 2024 kommer stiftelsetillsynen vid Patent- och registerstyrelsen (PRS) att fästa särskild uppmärksamhet vid att stiftelser har följt skyldigheten att upprätta koncernbokslut under räkenskapsperioden 2023.

En stiftelse som är moderstiftelse i en koncern ska alltid upprätta ett koncernbokslut enligt den första meningen i 5 kap. 4 § 2 mom. i stiftelselagen.

Koncernbokslut måste innehålla alla de dotterbolag och -stiftelser som hör till stiftelsekoncernen.

Efter att koncernbokslutet har upprättats är det möjligt att låta bli att sammanställa ett dotterbolags eller en stiftelses bokslut med koncernbokslutet enligt undantagsvillkoret i stiftelselagen (andra meningen i 5 kap. 4 § 2 mom. i stiftelselagen).

Att låta bli sammanställa ett dotterbolag eller en stiftelse är ett undantag som tolkas strängt. En stiftelse kan inte vädja till undantagsreglerna i bokföringslagen och utgående från dem låta bli att upprätta koncernbokslut eller sammanställa dotterbolaget. Stiftelsen kan inte heller låta bli att sammanställa sitt enda dotterbolag eller sin enda stiftelse med koncernbokslutet eftersom skyldigheten att upprätta ett koncernbokslut är ovillkorlig.

Läs våra anvisningar för att upprätta koncernbokslut och förfarandet vid tillämpning av undantag på prh.fi.

För mer information kontakta
Stiftelsetillsyn
Patent- och registerstyrelsen (PRS)
Tfn 029 509 5040, mån–fre kl. 9–15
E-post: valvonta@prh.fi

Utskriftsversion Uppdaterad 16.11.2023