Gå direkt till innehållet
Meny

Antalet anmälda registreringsförbud har ökat – handläggningstiden är ungefär tre dagar

På grund av dataintrånget mot Helsingfors stad anmäls fler registreringsförbud än vanligt till Patent- och registerstyrelsen (PRS). Antalet registreringsförbud har ökat kraftigt under en kort tid: för närvarande kommer det in tusentals anmälningar om förbud per dag istället för tiotals.

Eftersom vi har fått in ett betydligt större antal anmälningar om förbud än vanligt, tar handläggningen tyvärr längre tid än normalt. För tillfället tar det uppskattningsvis tre dagar att få ett registreringsförbud.

Vi har effektiviserat handläggningen av anmälningarna under de senaste dagarna. Nu kan vi handlägga cirka 1000 anmälningar om förbud per dygn.

Vad är ett registreringsförbud?

Ett registreringsförbud innebär att en person inte får antecknas i PRS register, till exempel i handelsregistret, som ansvarsperson i ett företag eller en sammanslutning.

Observera att ett registreringsförbud inte tar bort dina uppgifter i de roller som tidigare registrerats i PRS register, till exempel i handelsregistret eller föreningsregistret. Läs våra anvisningar på prh.fi om anmälning av registreringsförbud. 

I tjänsten Suomi.fi kan du själv kontrollera dina gällande rolluppgifter i handelsregistret. Så kan du vid behov se om du är antecknad i handelsregistret som ansvarsperson i ett företag. Logga in i tjänsten på Suomi.fi antingen med dina personliga nätbankskoder, ett mobilcertifikat eller ett chipförsett personkort. Gå till tjänsten på Suomi.fi.Öppnas i en ny flik

För mer information kontakta

Handelsregistrets rådgivning
Mån–fre kl. 9.00–15.00
Tfn 029 509 5040

Utskriftsversion Uppdaterad 29.05.2024