Gå direkt till innehållet
Meny

Statistik ur mönsterregistret: Svenska Scania har största antalet registreringar i Finland

Mönsterrätt, det vill säga designregistrering, är det viktigaste rättsliga skyddet för industriell formgivning. Patent- och registerstyrelsen (PRS) registrerar mönsterrättigheter i Finland.

Den största mönsterrättsinnehavaren i Finland är Scania CV AB. På andra respektive tredje plats ligger två finländska företag: Kaavin Kivi Oy och Abloy Oy.

Scania innehar 74 nationella registreringar av mönster. Scania har skyddat bildesign, till exempel stötfångartäckningar, strålkastarramar och backspegelskombinationer.

Kaavin Kivi Oy innehar 28 registrerade mönster för olika gravmonument.

Abloy Oy innehar 19 registrerade mönster. Abloy har skyddat nyckeldesign. Abloys registrerade mönster är också relaterade till andra produkter såsom brevinkast och toalettpappershållare.

Gå till statistiken över företag som innehar mönsterrättigheter.

Vad är mönsterrätt?

Design skyddas genom registrering, vilket innebär att sökanden får ett bevis på ensamrätt till sina formgivna produkter. Mönsterrätt är den juridiska termen för designskydd. Mönsterrätt och designskydd används huvudsakligen i näringsverksamhet men privatpersoner kan lika bra söka och inneha mönsterrätt. Läs mer om mönsterrätt.

Du kan studera registrerade mönster i vår Mönsterdatabas. Öppnas i en ny flik

För mer information kontakta:
Tuulimarja Myllymäki
Ledande rådgivande jurist
Patent- och registerstyrelsen
Tfn må-fre 029 509 5399

Utskriftsversion Uppdaterad 11.12.2022