Gå direkt till innehållet
Meny

50 år av europeiskt patent

Den europeiska patentkonventionen (EPC; European Patent Convention; Convention on the Grant of European Patents) firade sitt 50-årsjubileum 2023. Konventionen undertecknades den 5 oktober 1973 och skapade det europeiska patentsystemet, det vill säga det europeiska patentet.

Effekter i Finland

Finland anslöt sig till den europeiska patentkonventionen den 1 mars 1996. Patentområdet i Finland påverkades radikalt, eftersom det efter anslutningen blev möjligt att få den ensamrätt som patent medför både genom den finländska myndigheten, det vill säga Patent- och registerstyrelsen, och genom att lämna in en ansökan till det europeiska patentverket (EPO).

I början innebar detta att antalet ansökningar i Finland minskade drastiskt, eftersom de flesta utländska sökande började validera europeiska patent i stället för att lämna in nationella ansökningar. Under de gångna åren har det starka samarbetet inom det internationella patentnätverket i Europa däremot gett betydande fördelar för industrin och uppfinnare. Dessutom har de finländska ombudens och myndigheternas kunnande fått uppskattning i Europa.

Europeiska patentorganisationen

I och med den europeiska patentkonventionen uppstod också den europeiska patentorganisationen. Organisationen är helt självständig från Europeiska unionen, och till den hör 39 stater av vilka till exempel Island, Norge, Schweiz och Turkiet ligger utanför EU. Därtill har Bosnien och Hercegovina träffat ett samarbetsavtal med EPO, och Marocko, Moldavien, Tunisien och Kambodja har undertecknat ett separatavtal om validering av europeiska patent.

Efter att ett europeiskt patent har beviljats måste sökanden besluta i vilka EPC-länder hen vill ha patentskydd. I de flesta länder, såsom i Finland, krävs en separat validering för att få skyddet. Sökanden måste också betala årsavgifter i de länder där skyddet upprätthålls. Det europeiska patentet är alltså inte ett övernationellt patent, utan ett antal nationella patent.

Vid sidan av det europeiska patentet infördes i juni 2023 det enhetliga patentsystemet, där 17 EU-medlemsländer deltar.

Läs mer om det europeiska patentet på prh.fi.

För mer information kontakta

Jorma Lehtonen
Tfn 029 509 5904
fornamn.efternamn@prh.fi

Utskriftsversion Uppdaterad 15.12.2023