Gå direkt till innehållet
Meny

Immateriella berättelser om design

Måndagen 16 oktober 2023 inleder Patent- och registerstyrelsen (PRS) en kommunikationskampanj för att öka företagarnas och små och medelstora företagens kännedom om mönsterrätt och betydelsen av att skydda design. Mönsterrätt är en av de minst kända skyddsformerna för immateriella tillgångar.

Kampanjen är på finska och består av webbplatsen aineettomiatarinoita.fi, en marknadsföringsvideo samt intervjuer som gjorts i samarbete med finländska företag. I dem berättar representanter från fyra olika företag om sina synpunkter och erfarenheter om hur de skyddade immateriella tillgångarna och användningen av mönsterrätt har stött deras affärsverksamhet.

Kampanjen visas mellan 16 och 29 oktober 2023 bland annat i Alma Medias digitala kanaler och i PRS sociala medier. Den huvudsakliga finansiären är Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet EUIPO. 

Läs mer om kampanjen på finska på PRS webbplats.

Varför mönsterrätt?

Mönsterrätt är en viktig skyddsform inom industriellt rättsskydd och gäller produkters design och deras utseende som kan uppfattas visuellt. Mönsterrätt skyddar produkternas form, mönster, ornament eller detaljer.

Mönsterrätt kan skydda föremål av olika slag, bland annat möbler, förpackningar, kläder eller belysningsarmaturer. Man kan också skydda till exempel datorskärmar, tangentbord, pekdon eller andra styrenheter till datorer samt spelfigurer och utseendet på applikationsgränssnitt.

Det huvudsakliga syftet med mönsterrätt är att hindra andra från att kopiera eller imitera en skyddad produkt utan rättsinnehavarens tillstånd. Mönsterrätt är en förbudsrätt som ger rättsinnehavaren möjlighet att hindra konkurrenterna från att dra nytta av produkternas design utan ekonomisk ersättning. Samtidigt möjliggör den en sådan affärsverksamhet som grundar sig på licensiering och försäljning av rättigheter.


För mer information kontakta
Olli Ilmarinen, utvecklingsexpert
Patent- och registerstyrelsen (PRS)
Tfn 029 509 5236
fornamn.efternamn@prh.fi

Jani Joenniemi, nätverksexpert
Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet (EUIPO)
Tfn 029 509 5166
ext.fornamn.efternamn@prh.fi


Utskriftsversion Uppdaterad 16.10.2023