Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Osuuskunnan tilintarkastuksesta luopuminen ja toiminnantarkastus

Osuuskunnat, joiden säännöissä on määräys tilintarkastajista

Pienillä osuuskunnilla ei ole lakisääteistä tilintarkastusvelvollisuutta. Jos osuuskunnan säännöissä edellytetään tilintarkastajan valintaa, on määräystä kuitenkin noudatettava. Osuuskunta voi päättää poistaa säännöistä tilintarkastusta ja tilintarkastajia koskevan maininnan. Sääntöihin ei voi kuitenkaan ottaa seuraavanlaisia mainintoja: "tilintarkastajaa ei ole valittu" tai "osuuskunnalla ei ole tilintarkastajaa".

Jos kuitenkin sääntöihin on ennen 1.1.2014 otettu tilintarkastajan valintaa ja tilintarkastusta koskevia määräyksiä, katso ohjeistusta kohdasta "Vanhat osuuskunnat ja toiminnantarkastajan valinta".

Samalla kun osuuskunta päättää sääntöjen muutoksesta, se voi myös päättää, että osuuskunnalle ei valita tilintarkastajia.

Miten ilmoitat netissä?

Tee ilmoitus netissä YTJ-palvelussa tai paperilomakkeilla (Y-lomake). Ilmoittaminen netissä on kätevämpää kuin paperilomakkeella.

Netissä ilmoittamista varten tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja lisäksi joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti).

YTJ-palvelu ohjaa muutosilmoituksen teossa. Täytä pyydetyt tiedot, ja liitä mukaan tarvittavat liitteet.

Tee ilmoitus YTJ-palvelussa.Avautuu uuteen välilehteen


Miten ilmoitat paperilomakkeilla?

Käytä lomaketta Y4 ja liitelomaketta 14A.

Avaa: Lomake Y4 ja liitelomake 14A (pdf) (pdf, 806.7 kt).

Kuka allekirjoittaa Y4-lomakkeen?

Joku hallituksen jäsenistä tai toimitusjohtaja tai jommankumman valtuuttama henkilö allekirjoittaa Y4-lomakkeen. Kun valtuutettu allekirjoittaa ilmoituksen, liitä mukaan yksilöity valtakirja oikeaksi todistettuna kopiona tai avoin asianajovaltakirja alkuperäisenä.

Mitä liitteitä?

Liitä ilmoitukseen seuraavat asiakirjat:

  • osuuskunnan kokouksen pöytäkirja oikeaksi todistettuna kopiona
  • kuitti käsittelymaksun suorittamisesta, jos teet ilmoituksen paperilomakkeilla.

Huomio! Älä liitä ilmoitukseen asiakirjoja, joissa on henkilötunnuksia tai henkilöiden osoitteita.

Mitä ilmoittaminen maksaa netissä?

Sääntöjen muutosilmoitus netissä maksaa 280 euroa.

Tilintarkastajista luopumisesta ilmoittaminen netissä maksaa 50 euroa.

Tilintarkastajan, hallituksen, prokuristien, edustamiseen oikeutettujen tai toimitusjohtajan muutosilmoitus netissä maksaa 50 euroa/asia.

YTJ-palvelu laskee maksun automaattisesti. Maksat palvelussa ilmoituksen allekirjoittamisen jälkeen verkkopankkitunnuksin tai luottokortilla.

Mitä ilmoittaminen maksaa paperilomakkeilla?

Sääntöjen muutosilmoitus paperilomakkeilla maksaa 280 euroa.

Tilintarkastajista luopumisesta ilmoittaminen paperilomakkeilla maksaa 50 euroa.

Tilintarkastajan, hallituksen, prokuristien, edustamiseen oikeutettujen tai toimitusjohtajan muutosilmoitus paperilomakkeilla maksaa 50 euroa/asia.

Maksa paperi-ilmoituksen käsittelymaksu ennen kuin ilmoitat, ja liitä kuitti ilmoitukseen. Lue lisää maksuohjeista.

Tilintarkastaja ja toiminnantarkastaja

Jollei muualla laissa toisin säädetä, tilintarkastaja voidaan jättää valitsematta osuuskunnassa, jossa sekä päättyneellä että sitä välittömästi edeltäneellä tilikaudella on täyttynyt enintään yksi seuraavista edellytyksistä:

  1. Taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa.
  2. Liikevaihto tai sitä vastaava tuotto ylittää 200 000 euroa.
  3. Palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä.

Lue lisää osuuskuntalain 7 luvun 2 §:sta. Siirry osuuskuntalakiin Finlex-säädöstietopankkiin.

Osuuskunnassa on oltava osuuskunnan kokouksen valitsema toiminnantarkastaja, jos osuuskunnassa ei ole tilintarkastajaa ja osuuskunnan säännöissä ei määrätä toisin. Toiminnantarkastajia ei ilmoiteta rekisteröitäväksi kaupparekisteriin. Toiminnantarkastusta koskevia säännöksiä sovelletaan 1.1.2014 alkaviin tilikausiin.

Vanhat osuuskunnat ja toiminnantarkastajan valinta

Osuuskunta, jonka sääntöihin on ennen 1.1.2014 otettu tilintarkastajan valintaa ja tilintarkastusta koskevia määräyksiä, voi valita tilintarkastajan sijaan tai lisäksi toiminnantarkastajan, jos uuden osuuskuntalain tai tilintarkastuslain mukaan velvollisuutta tilintarkastajan valintaan ei ole.

Jos kaupparekisteriin on merkitty tilintarkastajat, sääntöjä ei ole muutettu ja osuuskunta ilmoittaa, että tilintarkastajista on luovuttu, määräytyy käsittelymaksu seuraavasti:

Osuuskunta ilmoittaa netissä, että tilintarkastajista on luovuttu. Käsittelymaksu on 50 euroa.

Osuuskunta ilmoittaa paperilomakkeilla, että tilintarkastajista on luovuttu. Käsittelymaksu on 50 euroa.

Osuuskunta, johon ei valita tilintarkastajaa tai toiminnantarkastajaa

Osuuskunnassa on oltava osuuskunnan kokouksen valitsema toiminnantarkastaja, jos osuuskunnassa ei ole tilintarkastajaa ja osuuskunnan säännöissä ei määrätä toisin.

Jos halutaan, että osuuskunnassa ei ole velvollisuutta valita toiminnantarkastajaa, on säännöissä mainittava, ettei toiminnatarkastajaa valita. Tee sääntöjen muutosilmoitus.

Osuuskunta, joka on luopunut tilintarkastusvelvollisuudesta ennen 1.1.2014

Jos osuuskunnan säännöissä ennen 1.1.2014 otetun määräyksen perusteella osuuskunnalla ei ole velvollisuutta valita tilintarkastajaa, osuuskunta ei ole velvollinen valitsemaan toiminnantarkastajaa.

Miten seuraat ilmoituksen käsittelyä?

Voit seurata PRH:een lähettämäsi ilmoituksen käsittelytilannetta Virre-tietopalvelun ilmoitushausta. Siirry Virre-tietopalvelun ilmoitushakuun.Avautuu uuteen välilehteen

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 03.01.2024