Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Osuuskunta

Osuuskunnan omistavat ja sen päätösvaltaa käyttävät jäsenet. Jäsenmäärä, osuuksien lukumäärä ja osuuspääoma ovat vaihtuvia. Osuuskunnalla voi lisäksi olla osakkeenomistajia ja osakepääoma.

Osuuskunnan toiminnan tarkoituksena on jäsenten taloudenpidon tai elinkeinon tukemiseksi harjoittaa taloudellista toimintaa siten, että jäsenet käyttävät hyväkseen osuuskunnan tarjoamia palveluja. Toiminnan tarkoituksesta voidaan säännöissä määrätä toisin.

Mistä täytyy tehdä ilmoitus kaupparekisteriin?

Osuuskunnan täytyy aina tehdä perustamisilmoitus kaupparekisteriin. Ilmoita osuuskunta rekisteröitäväksi kolmen kuukauden kuluessa perustamissopimuksen allekirjoittamisesta perustamisen raukeamisen uhalla.

Osuuskunnan täytyy myös ilmoittaa kaupparekisteriin rekisteröidyissä tiedoissa tapahtuneet muutokset sekä mahdolliset lisäykset tietoihin. Ilmoitus täytyy tehdä viivytyksettä muutoksen tapahduttua.

Edunsaajailmoitus

Osuuskunnan täytyy tehdä kaupparekisteri-ilmoitus ns. tosiasiallisista edunsaajistaan ja sen jälkeen pitää tiedot ajan tasalla kaupparekisterissä. Siirry ohjeisiin edunsaajailmoituksen tekemisestä.

  Tilinpäätösilmoitus

  Osuuskunnan täytyy ilmoittaa tilinpäätös kaupparekisteriin jokaiselta tilikaudelta - myös silloin, kun toimintaa ei ole. Siirry ohjeeseen: Osakeyhtiön ja osuuskunnan tilinpäätös kaupparekisteriin.

  Miten ilmoitat?

  Osuuskunnan kaupparekisteri-ilmoittamiseen liittyvät ohjeet löydät seuraavista kohdista:

  Ilmoituksen tekemiseen saat lisäohjeita kaupparekisterin neuvonnasta. Katso asiakaspalvelun yhteystiedot.

  Kaupparekisterin muutosilmoituksesta heti tieto sähköpostilla

  Ilmoita osuuskunnalle sähköpostiosoite YTJ-palvelun kautta ja saat automaattisesti sähköpostiviestin, kun osuuskunnan muutosilmoitus on saapunut kaupparekisteriin. YTJ-yrityshaussa näkyvä osuuskunnan sähköpostiosoite on julkinen. Lue lisää automaattisesta viestistä.

  Seuraa ilmoituksesi käsittelyä netissä

  Seuraa ilmoituksesi käsittelyn etenemistä Virre-tietopalvelun ilmoitushaussa. Hae tietoja Y-tunnuksella tai diaarinumerolla. Siirry Virre-tietopalvelun ilmoitushakuun.Avautuu uuteen välilehteen

  Mistä neuvoja osuuskunnan perustamiseen?

  Apua toiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen saat alueellisista uusyrityskeskuksista ja Osuustoimintakeskus Pellervosta.

  Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 18.11.2022