Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Näin suojaat itseäsi ja yritystäsi huijauksilta

Tällä sivulla on kooste, miten voit suojautua huijauksilta ja yrityskaappauksilta kaupparekisteri- ja tavaramerkkiasioissa. Tarkemmat ohjeet löydät klikkaamalla linkkejä tai avaamalla sivut valikosta.

Ole tarkkana henkilötunnuksen ja kotiosoitteen kanssa

Kaupparekisteri on yleiseen käyttöön tarkoitettu rekisteri. Jokaisella on oikeus saada tietoja kaupparekisteriin merkityistä asioista ja ilmoituksista liitteineen. Älä siis anna henkilötunnusta ja kotiosoitetta ellei erikseen pyydetä. Älä liitä ilmoitukseen asiakirjoja, joissa on henkilötunnuksia, kotiosoitteita tai arkaluonteisia tietoja, kuten terveystietoja.

Varo harhaanjohtavia yhteydenottoja

PRH:n asiakkaana voit saada kirjeitä, puheluja, laskuja ja laskumuistutuksia, joilla ei ole mitään tekemistä PRH:n kanssa. Tällaiset harhaanjohtavat yhteydenotot tulevat enimmäkseen ulkomailta ja englannin kielellä, mutta sinuun voidaan myös ottaa yhteyttä Suomesta ja suomen kielellä

Lue lisää harhaanjohtavista yhteydenotoista.

Varo PRH:n verkkosivustojen kaltaisia huijaussivustoja

Ole tarkkana, millä verkkosivustolla olet. Huijausivustoilla saattaa olla sisältöjä PRH:n verkkosivuilta ja sivun ulkoasu saattaa olla samankaltainen kuin PRH:n sivustoilla. Katso sivun osoite selaimestasi. Sivusto, jolla juuri nyt olet, on osoitteessa https://www.prh.fi/fi/index.html. PRH:n toinen verkkosivusto, ytj.fi, on osoitteessa https://ytj.fi/. 

Suojaudu huijauksilta käyttämällä PRH:n palveluja

PRH:lla on palveluja, joilla voit suojautua huijauksia vastaan. Palvelut ovat maksuttomia.

Valitse vain sähköiset ilmoitukset YTJ-palvelussa

Kun allekirjoitat ilmoituksen netissä YTJ-palvelussa, valitse yrityksen ilmoitukset tehdään jatkossa vain sähköisesti. Näin varmistat, että jatkossa yrityksesi ilmoituksia kaupparekisteriin ja Verohallinnolle voi tehdä vain henkilö, jolla on siihen oikeus. Lue ohje vain sähköisten ilmoitusten valitsemisesta YTJ-palvelussa.

Seuraa muutoksia yrityksesi kaupparekisteritiedoissa

Saat ilmoituksen muutoksista automaattisesti sähköpostiisi, jos toimiva osoite on ilmoitettu kaupparekisteriin. Lue ohjeet: Miten voit seurata yrityksesi tietojen muutoksia kaupparekisterissä.

Tarkista tietosi ja ilmoita rekisteröintikielto

Voit tarkistaa viranomaisten yhteisen suomi.fi-sivuston palvelusta, että omat henkilötietosi on merkitty oikein kaupparekisteriin. Palvelussa näet voimassa olevat vastuuhenkilön roolisi. Lue ohjeet: Miten voit tarkistaa omat tietosi.

Jos epäilet tietojesi väärinkäyttöä, ilmoita rekisteröintikielto PRH:een. Tällöin sinua ei rekisteröidä yrityksen, yhdistyksen tai säätiön vastuuhenkilöksi ilman erillistä suostumustasi. Lue lisää rekisteröintikiellosta.

Epäiletkö yrityskaappausta tai huijausta?

Jos epäilet, että joku on tehnyt ilmoituksen kaupparekisteriin luvatta yrityksesi nimissä, ota heti yhteyttä kaupparekisterin neuvontaan. Katso kaupparekisterin neuvonnan yhteystiedot.

Tee tarvittaessa rikosilmoitus poliisille. Siirry poliisi.fi-sivuille.Avautuu uuteen välilehteen

Lue lisää valelaskuista ja muista huijaustavoista Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) nettisivuilta. Siirry kkv.fi-sivuille.Avautuu uuteen välilehteen

Jouduitko tietovuodon tai -murron kohteeksi?

Löydät viranomaisten toimintaohjeet kootusti suomi.fi-sivujen oppaasta. Sieltä pääset myös tekemään keskeisiä kieltoja Digi- ja väestötietovirastolle. Siirry suomi.fi-sivujen oppaaseen.Avautuu uuteen välilehteen

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 30.04.2024