Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Alaikäinen yksityisenä elinkeinonharjoittajana (toiminimiyrittäjänä)

15 vuotta täyttänyt alaikäinen voi olla yksityinen elinkeinonharjoittaja (toiminimiyrittäjä). Tämä edellyttää alaikäisen edunvalvojien suostumusta, joten kaupparekisteri-ilmoituksen allekirjoittavat sekä alaikäinen että hänen edunvalvojansa. Alaikäisen edunvalvojina ovat hänen huoltajansa tai tuomioistuimen määräämä muu edunvalvoja.

Jos edunvalvoja haluaisi ryhtyä harjoittamaan elinkeinoa alaikäisen puolesta tämän lukuun, edunvalvoja tarvitsisi holhousviranomaisena toimivan Digi- ja väestötietoviraston (DVV) luvan. Holhousviranomaisen (DVV) lupaa tarvitaan esimerkiksi, jos kyseessä on sellainen toiminta, jota alaikäinen ei voi harjoittaa toiminnan laadun ja laajuuden takia.

Luvasta täytyy antaa selvitys kaupparekisteri-ilmoituksen liitteenä. Selvitys voi olla esimerkiksi ote myönnetystä luvasta. Huomaa: Älä lähetä otetta, jossa näkyy henkilötunnuksia, kotiosoitteita tai arkaluonteisia tietoja.

Lue lisää edunvalvonnasta ja toisen asioiden hoitamisesta Digi- ja väestötietoviraston sivuilta.Avautuu uuteen välilehteen

Huomio! Alaikäinen ei voi tehdä yksityisen elinkeinonharjoittajan perustamisilmoitusta netissä, vaan ilmoitus tehdään paperilomakkeella. Siirry sivulle: Paperilomakkeet yksityisen elinkeinonharjoittajan (toiminimiyrittäjän) perustamisilmoitusta varten.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 27.03.2024