Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Yksityinen elinkeinonharjoittaja

Yksityisestä elinkeinonharjoittajasta puhutaan yleiskielessä muodoissa "toiminimiyrittäjä", "toiminimi", "t:mi" tai "yksityisliike". Lainsäädännössä toiminimellä tarkoitetaan yrityksen nimeä.

Euroopan talousalueella asuva henkilö voi toimia Suomessa yksityisenä elinkeinonharjoittajana. Katso Euroopan talousalueeseen kuuluvat maat.

Ole tarkkana henkilötunnuksen ja kotiosoitteen kanssa

Älä anna henkilötunnusta ja kotiosoitetta ellei erikseen pyydetä. Älä liitä ilmoitukseen asiakirjoja, joissa on henkilötunnuksia, kotiosoitteita tai arkaluonteisia tietoja, kuten terveystietoja. Lue tarkemmat ohjeet, miten suojaat itseäsi ja yritystäsi huijauksilta.

Perustamisilmoitus

Kun olet tehnyt perustamisilmoituksen kaupparekisteriin, saat myös suojan yrityksen nimelle eli toiminimelle ja voit hakea yrityskiinnitystä luoton vakuudeksi.

Siirry ohjeisiin perustamisilmoituksen tekemisestä.

Tee perustamisilmoitus netissä

Voit tehdä perustamisilmoituksen YTJ-palvelussa. Ilmoittaminen netissä on nopeampaa ja halvempaa kuin paperilomakkeilla.

Kirjaudu YTJ-palveluun suomi.fi:ssä.Avautuu uuteen välilehteen

Muutosilmoitus

Ilmoita kaupparekisteriin merkityissä tiedoissa tapahtuneet muutokset, kuten yrityksen nimen tai toimialan muutokset. Muista ilmoittaa myös muuttuneet osoite- ja yhteystiedot.

Siirry ohjeisiin muutosilmoituksen tekemisestä.

Lopettamisilmoitus

Ilmoita yrityksen toiminnan lopettaminen viivytyksettä.

Siirry ohjeisiin lopettamiseen liittyvistä ilmoituksista

Tilinpäätösilmoitus

Yksityisen elinkeinonharjoittajan ei yleensä tarvitse ilmoittaa tilinpäätöstään kaupparekisteriin. Siirry ohjeisiin yksityisen elinkeinonharjoittajan tilinpäätösilmoituksesta.

Seuraa ilmoituksesi käsittelyä netissä

Seuraa ilmoituksesi käsittelyn etenemistä Virre-tietopalvelun ilmoitushaussa. Hae tietoja Y-tunnuksella tai diaarinumerolla. Siirry Virre-tietopalvelun ilmoitushakuun.Avautuu uuteen välilehteen

Perustamisilmoitus kaupparekisteriin muussa palvelussa

Voit tehdä yksityisen elinkeinonharjoittajan (toiminimiyrittäjän) perustamisilmoituksen kaupparekisteriin sähköisesti myös muun palveluntarjoajan verkkopalvelussa. Sieltä tiedot menevät kaupparekisteriin PRH:n rajapinnan kautta.

Muu palveluntarjoaja vastaa palvelustaan ja neuvoo ilmoituksen tekemisessä. PRH rekisteröi ilmoituksen tai lähettää ilmoittajalle korjauskehotuksen, jos ilmoituksessa on korjattavaa tai täydennettävää.

Muut palveluntarjoajat, joiden palvelussa voit tehdä perustamisilmoituksen kaupparekisteriin:

  • Yrittäjän polku Oy

Mistä neuvoja yrityksen perustamiseen?

Apua yritystoiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen saat alueellisista uusyrityskeskuksista ja Suomi.fi -verkkosivuston Yritykselle tai yhteisölle-palvelusta.

Siirry Uusyrityskeskusten sivuille.Avautuu uuteen välilehteen

Siirry Suomi.fi-sivuille.Avautuu uuteen välilehteen

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 29.04.2024