Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Yksityisen elinkeinonharjoittajan (toiminimiyrittäjän) perustamisilmoitus

Yksityinen elinkeinonharjoittaja (yleiskielessä "toiminimiyrittäjä", "toiminimi", "t:mi") voi tehdä perustamisilmoituksen kaupparekisteriin, jos

 • henkilö on täysi-ikäinen
 • henkilö ei ole konkurssissa ja hänen toimintakelpoisuuttaan ei ole rajoitettu.

Kun yrityksesi on kaupparekisterissä, saat suojan yrityksen nimelle ja voit myös hakea yrityskiinnitystä luoton vakuudeksi.

Kenen täytyy ilmoittautua kaupparekisteriin?

Yksityinen elinkeinonharjoittaja on lain mukaan ilmoitettava kaupparekisteriin, jos
 • elinkeinonharjoittajalla on asuinpaikka Euroopan talousalueen ulkopuolella.

Oletko alaikäinen eli alle 18 vuotias?

15 vuotta täyttänyt alaikäinen voi olla yksityinen elinkeinonharjoittaja (toiminimiyrittäjä). Tämä edellyttää alaikäisen edunvalvojien suostumusta, joten kaupparekisteri-ilmoituksen allekirjoittavat sekä alaikäinen että hänen edunvalvojansa. Alaikäisen edunvalvojina ovat hänen huoltajansa tai tuomioistuimen määräämä muu edunvalvoja. Lue lisää alaikäisen oikeudesta perustaa yritys.

Huomio! Alaikäinen ei voi tehdä yksityisen elinkeinonharjoittajan perustamisilmoitusta netissä, vaan ilmoitus tehdään paperilomakkeella. Siirry sivulle: Paperilomakkeet yksityisen elinkeinonharjoittajan (toiminimiyrittäjän) perustamisilmoitusta varten.

Asutko pysyvästi muualla kuin Suomessa?

Jos sinulla ei ole pysyvää asuinpaikkaa Euroopan talousalueella (ETA), tarvitset PRH:n luvan toimia yksityisenä elinkeinonharjoittajana Suomessa. Lue lisää PRH:n luvasta ulkomailla asuville.

Huomaa: Ukrainasta tulleet henkilöt eivät tarvitse lupaa, jos heillä on Maahanmuuttoviraston päätös tilapäisestä suojelusta. He voivat halutessaan ilmoittautua elinkeinonharjoittajaksi joko pelkästään Verohallinnolle (maksuton) tai myös kaupparekisteriin (maksullinen). Ilmoittautumiseen tarvitaan suomalainen henkilötunnus, joka tulee Maahanmuuttoviraston päätöksen mukana.

Mitä teet ennen perustamisilmoitusta?

Panosta yrityksesi nimen valintaan. Kun olet jättänyt ilmoituksen, kaupparekisterissä tutkitaan, onko nimelle esteitä. Älä siis painata yrityksen nimeä esim. mainoskyltteihin ennen kuin nimi on hyväksytty kaupparekisterissä. Sinun kannattaa tutkia nimiä ennakkoon Yrityksen nimipalvelussa. Siirry Yrityksen nimipalveluun.Avautuu uuteen välilehteen

Yrityksen toimialan määrittely on myös tärkeää. Toimialassa määritellään yrittäjän elinkeinotoiminta. Hyvin laaditusta toimialasta käy selvästi ilmi, millä alalla yritys toimii tai suunnittelee toimivansa. Toimialoilla, joilla toiminta vaatii elinkeinoluvan, kannattaa tarkistaa lupaviranomaiselta toimialan muotoilu.

Miten teet perustamisilmoituksen?

Voit tehdä netissä YTJ-palvelussa ilmoituksen, jos

 • olet täysi-ikäinen eli täyttänyt 18 vuotta
 • sinulla on suomalainen henkilötunnus
 • sinulla on henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti (HST-kortti).

Ilmoitat seuraavia tietoja:

 • Elinkeinonharjoittajan henkilötiedot
 • Ehdotuksesi yrityksen nimeksi ja korkeintaan kaksi vaihtoehtoista nimeä
 • Yrityksen osoite- ja yhteystiedot

  Yrityksen posti- tai käyntiosoite on pakollinen. Voit halutessasi ilmoittaa muitakin tietoja, kuten puhelinnumeron tai verkkosivu- ja sähköpostiosoitteet.

  Huomio! Kaikki ilmoittamasi yrityksen osoite- ja yhteystiedot ovat julkisia ja näkyvät esimerkiksi ytj.fi-sivujen yrityshaussa. Lue lisää kaupparekisterin julkisuudesta.
 • Yrityksen kotipaikka eli paikkakunta, josta toimintaa johdetaan.
 • Yrityksen toimiala tekstinä.

  Huomaa: PRH:n kaupparekisteriin merkittävä toimiala voi olla laajempi kuin Verohallinnon tietoihin merkittävä yleistoimiala.

Opasvideo perustamisilmoituksen tekemisestä netissä

Opasvideossamme kerrotaan, kuinka teet toiminimiyrittäjän perustamisilmoituksen netissä.

Onko sinulla jo Y-tunnus?

Jos sinulla on jo Y-tunnus, eli olet aikaisemminkin harjoittanut elinkeinotoimintaa tai haluat esimerkiksi ilmoittaa tällä hetkellä vain Verohallinnon rekistereissä olevan yrityksen kaupparekisteriin, YTJ-palvelu ohjaa sinut kirjautumisen jälkeen tekemään muutosilmoituksen. Sillä ilmoitat yrityksesi kaupparekisteriin.

Mitä ilmoittaminen maksaa netissä?

Hinta netissä on 60 euroa, jonka maksat ilmoituksen allekirjoittamisen jälkeen.

Aputoiminimen ilmoittaminen netissä maksaa 60 euroa / aputoiminimi. Ilmoita aputoiminimestä muutosilmoituksella. Lue lisää aputoiminimestä.

Siirry YTJ-palveluun tekemään ilmoitus.Avautuu uuteen välilehteen

Jos teet perustamisilmoituksen paperilomakkeella, ilmoituksen käsittelyaika on pitempi ja hinta kalliimpi kuin netissä ilmoitettaessa. Siirry paperilomakkeiden ohjeisiin.

Miten seuraat ilmoituksen käsittelyä?

Voit seurata PRH:een lähettämäsi ilmoituksen käsittelytilannetta Virre-tietopalvelun ilmoitushausta. Siirry Virre-tietopalvelun ilmoitushakuun.Avautuu uuteen välilehteen

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 19.07.2023