Yksityisen elinkeinonharjoittajan ("toiminimen") perustamisilmoitus

Voit aina ilmoittaa yksityisen elinkeinonharjoittajan (yleiskielessä "toiminimi", "T:mi") kaupparekisteriin. Tällöin saat suojan yrityksen nimelle eli toiminimelle ja voit myös hakea yrityskiinnitystä luoton vakuudeksi.

Kenen täytyy ilmoittautua kaupparekisteriin?

Yksityinen elinkeinonharjoittaja on lain mukaan ilmoitettava kaupparekisteriin, jos yksikin seuraavista asioista täyttyy:

  • elinkeinotoimintaa varten on pysyvä toimipaikka eli omasta asunnosta erillinen liiketila
  • palveluksessa on muita henkilöitä kuin aviopuoliso, alaikäinen lapsi tai lapsenlapsi
  • harjoittaa luvanvaraista elinkeinotoimintaa.

Kenen ei tarvitse ilmoittautua kaupparekisteriin?

Maatilataloutta ja kalastusta harjoittavien yksityisten elinkeinonharjoittajien ei tarvitse ilmoittautua kaupparekisteriin.

Mitä teet ennen perustamisilmoitusta?

Yrityksen nimen valinta on tärkeää. Kun olet jättänyt ilmoituksen, kaupparekisterissä tutkitaan, onko nimelle esteitä. Älä siis painata yrityksen nimeä esim. mainoskyltteihin ennen kuin nimi on hyväksytty kaupparekisterissä. Sinun kannattaa tutkia nimiä ennakkoon PRH:n yrityksen nimipalvelussa. Siirry nimipalveluun.

Yrityksen toimialan määrittely on myös tärkeää. Toimialassa määritellään yrittäjän elinkeinotoiminta. Hyvin laaditusta toimialasta käy selvästi ilmi, millä alalla yritys toimii tai suunnittelee toimivansa. Toimialoilla, joilla toiminta vaatii elinkeinoluvan, kannattaa tarkistaa lupaviranomaiselta toimialan muotoilu. Lue lisää toimialan muotoilusta.

Jos et asu Suomessa, lue milloin tarvitset PRH:n luvan ulkomailla asuville.

Miten teet perustamisilmoituksen?

Tee ilmoitus netissä PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-palvelussa. Tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti).

Ilmoitat seuraavia tietoja:

  • Ehdotuksesi yrityksen nimeksi ja korkeintaan kaksi vaihtoehtoista nimeä
  • Osoite- ja yhteystiedot
Sinun täytyy ilmoittaa kaupparekisteriin yrityksestä joko posti- tai käyntiosoite. Voit ilmoittaa muitakin tietoja, kuten puhelinnumeron tai verkkosivu- ja sähköpostiosoitteet. Huomio! Kaikki kaupparekisteriin ilmoitetut yrityksen osoite- ja yhteystiedot ovat julkisia ja nähtävissä esimerkiksi YTJ-yrityshaussa. Lue lisää kaupparekisterin julkisuudesta.
  • Yrityksen toimialan

YouTube-kanavallamme on opasvideo, jossa kerrotaan, kuinka teet ilmoituksen netissä.


Mitä ilmoittaminen maksaa netissä?

Hinta netissä on 75 euroa, jonka maksat ilmoituksen allekirjoittamisen jälkeen.

Aputoiminimen ilmoittaminen netissä maksaa 65 euroa / aputoiminimi. Aputoiminimen ilmoittaminen on muutosilmoitus. Lue lisää aputoiminimestä.


Jos teet perustamisilmoituksen paperilomakkeella, käsittelyaika on pitempi ja hinta kalliimpi kuin netissä ilmoitettaessa. Siirry paperilomakkeiden ohjeisiin.


Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 20.04.2017