Seuraa ilmioituksesi käsittelyä Virre-tietopalvelussa.

Yksityisen elinkeinonharjoittajan (toiminimiyrittäjän) perustamisilmoitus

Voit aina ilmoittaa yksityisen elinkeinonharjoittajan (yleiskielessä "toiminimiyrittäjä", "toiminimi", "t:mi") kaupparekisteriin. Tällöin saat suojan yrityksen nimelle ja voit myös hakea yrityskiinnitystä luoton vakuudeksi.

Kenen täytyy ilmoittautua kaupparekisteriin?

Yksityinen elinkeinonharjoittaja on lain mukaan ilmoitettava kaupparekisteriin, jos yksikin seuraavista asioista täyttyy:

 • elinkeinotoimintaa varten on pysyvä toimipaikka eli omasta asunnosta erillinen liiketila
 • palveluksessa on muita henkilöitä kuin aviopuoliso, alaikäinen lapsi tai lapsenlapsi
 • harjoittaa luvanvaraista elinkeinotoimintaa.

Kenen ei tarvitse ilmoittautua kaupparekisteriin?

Maatilataloutta tai kalastusta harjoittavien yksityisten elinkeinonharjoittajien ei tarvitse ilmoittautua kaupparekisteriin.

Oletko alaikäinen?

Alaikäinen eli alle 18-vuotias voi olla elinkeinonharjoittaja. Alaikäinen tekee perustamisilmoituksen paperilomakkeella. Lue lisää alaikäisen oikeudesta perustaa yritys.

Asutko pysyvästi muualla kuin Suomessa?

Jos sinulla ei ole pysyvää asuinpaikkaa Euroopan talousalueella (ETA), tarvitset PRH:n luvan toimia yksityisenä elinkeinonharjoittajana Suomessa. Lue lisää PRH:n luvasta ulkomailla asuville.

Huomaa: Ukrainasta tulleet henkilöt eivät tarvitse lupaa, jos heillä on Maahanmuuttoviraston päätös tilapäisestä suojelusta. He voivat halutessaan ilmoittautua elinkeinonharjoittajaksi joko pelkästään Verohallinnolle (maksuton) tai myös kaupparekisteriin (maksullinen). Ilmoittautumiseen tarvitaan suomalainen henkilötunnus, joka tulee Maahanmuuttoviraston päätöksen mukana.

Mitä teet ennen perustamisilmoitusta?

Panosta yrityksesi nimen valintaan. Kun olet jättänyt ilmoituksen, kaupparekisterissä tutkitaan, onko nimelle esteitä. Älä siis painata yrityksen nimeä esim. mainoskyltteihin ennen kuin nimi on hyväksytty kaupparekisterissä. Sinun kannattaa tutkia nimiä ennakkoon Yrityksen nimipalvelussa. Siirry Yrityksen nimipalveluun.

Ulkoinen sivusto, avautuu uuteen välilehteen

Yrityksen toimialan määrittely on myös tärkeää. Toimialassa määritellään yrittäjän elinkeinotoiminta. Hyvin laaditusta toimialasta käy selvästi ilmi, millä alalla yritys toimii tai suunnittelee toimivansa. Toimialoilla, joilla toiminta vaatii elinkeinoluvan, kannattaa tarkistaa lupaviranomaiselta toimialan muotoilu. Lue lisää kaupparekisterin toimialasta.

Miten teet perustamisilmoituksen?

Voit tehdä netissä YTJ-palvelussa ilmoituksen, jos

 • olet täysi-ikäinen eli täyttänyt 18 vuotta
 • sinulla on suomalainen henkilötunnus
 • sinulla on henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti (HST-kortti).

Ilmoitat seuraavia tietoja:

 • Elinkeinonharjoittajan henkilötiedot
 • Ehdotuksesi yrityksen nimeksi ja korkeintaan kaksi vaihtoehtoista nimeä
 • Yrityksen osoite- ja yhteystiedot

  Yrityksen posti- tai käyntiosoite on pakollinen. Voit halutessasi ilmoittaa muitakin tietoja, kuten puhelinnumeron tai verkkosivu- ja sähköpostiosoitteet.

  Huomio! Kaikki ilmoittamasi yrityksen osoite- ja yhteystiedot ovat julkisia ja näkyvät esimerkiksi ytj.fi-sivujen yrityshaussa. Lue lisää kaupparekisterin julkisuudesta.
 • Yrityksen kotipaikka eli paikkakunta, josta toimintaa johdetaan.
 • Yrityksen toimiala tekstinä.

  Huomaa: PRH:n kaupparekisteriin merkittävä toimiala voi olla laajempi kuin Verohallinnon tietoihin merkittävä yleistoimiala.

Opasvideo perustamisilmoituksen tekemisestä netissä

Opasvideossamme kerrotaan, kuinka teet toiminimiyrittäjän perustamisilmoituksen netissä.

Onko sinulla jo Y-tunnus?

Jos sinulla on jo Y-tunnus, eli olet aikaisemminkin harjoittanut elinkeinotoimintaa tai haluat esimerkiksi ilmoittaa tällä hetkellä vain Verohallinnon rekistereissä olevan yrityksen kaupparekisteriin, YTJ-palvelu ohjaa sinut kirjautumisen jälkeen tekemään muutosilmoituksen. Sillä ilmoitat yrityksesi kaupparekisteriin.

Mitä ilmoittaminen maksaa netissä?

Hinta netissä on 60 euroa, jonka maksat ilmoituksen allekirjoittamisen jälkeen.

Aputoiminimen ilmoittaminen netissä maksaa 60 euroa / aputoiminimi. Ilmoita aputoiminimestä muutosilmoituksella. Lue lisää aputoiminimestä.

Siirry YTJ-palveluun tekemään ilmoitus.

Tee ilmoitus.

Jos teet perustamisilmoituksen paperilomakkeella, ilmoituksen käsittelyaika on pitempi ja hinta kalliimpi kuin netissä ilmoitettaessa. Siirry paperilomakkeiden ohjeisiin.

Miten seuraat ilmoituksen käsittelyä?

Voit seurata PRH:een lähettämäsi ilmoituksen käsittelytilannetta Virre-tietopalvelun ilmoitushausta. Siirry Virre-tietopalvelun ilmoitushakuun.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 19.05.2022