Paperilomakkeet

Yksityisen elinkeinonharjoittajan ("toiminimen") perustamisilmoituksen voit tehdä myös netissä PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-palvelussa. Perustaminen netissä on nopeampaa ja halvempaa kuin paperilomakkeilla. Lue lisää "toiminimen" perustamisesta netissä.

Mitä ilmoittaminen maksaa paperilomakkeella?

Paperilomakkeella perustamisilmoitus maksaa 110 euroa. Aputoiminimi maksaa 100 euroa / aputoiminimi. Lue lisää aputoiminimestä.

Maksa ennen kuin ilmoitat ja liitä kuitti ilmoitukseen. Lue lisää maksuohjeista.

Miten ilmoitat?

Tarvitset Y3-lomakkeen ja henkilötietolomakkeen.

Henkilön yksilöintitiedot ilmoitetaan kaupparekisteriin henkilötietolomakkeella. Älä laita muille ilmoituslomakkeille henkilötunnuksia ja ulkomailla asuvien kotiosoitteita. Suomessa asuvan henkilön kotiosoitetta ei ilmoiteta kaupparekisteriin. Lue lisää henkilötiedoista.

Y3-lomakkeen allekirjoittaa elinkeinonharjoittaja tai hänen valtuuttamansa henkilö. Jos valtuutettu allekirjoittaa ilmoituksen, liitä mukaan yksilöity valtakirja oikeaksi todistettuna kopiona tai avoin asianajovaltakirja alkuperäisenä.

Tutustu ensin ilmoituksen täyttöoppaaseen. Sen jälkeen täytä ja tulosta seuraavat lomakkeet: Y3 ja henkilötietolomake.

Onko sinulla jo Y-tunnus?

Jos sinulla on jo Y-tunnus, eli olet aikaisemminkin harjoittanut elinkeinotoimintaa tai haluat esimerkiksi ilmoittaa tällä hetkellä vain Verohallinnon rekistereissä olevan yrityksen kaupparekisteriin, tee ilmoitus Y6-lomakkeella (muutosilmoitus) ja henkilötietolomakkeella. Käytä samaa Y-tunnusta kuin aiemmin. Kirjoita Y6-lomakkeen kenttiin kaikki ne tiedot, jotka haluat ilmoittaa yrityksestäsi kaupparekisteriin, esimerkiksi nimi ja toimiala.

Tutustu ensin ilmoituksen täyttöoppaaseen. Sen jälkeen täytä ja tulosta seuraavat lomakkeet: Y6 ja henkilötietolomake.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 15.08.2017