Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Paperilomakkeet yksityisen elinkeinonharjoittajan (toiminimiyrittäjän) perustamisilmoitusta varten

Yksityisen elinkeinonharjoittajan (toiminimiyrittäjän) perustamisilmoituksen voit tehdä myös netissä YTJ-palvelussa. Perustaminen netissä on nopeampaa ja halvempaa kuin paperilomakkeilla. Lue lisää toiminimiyrittäjän perustamisesta netissä.

Mitä ilmoittaminen maksaa paperilomakkeella?

Paperilomakkeella perustamisilmoitus maksaa 70 euroa. Aputoiminimi maksaa 70 euroa / aputoiminimi. Lue lisää aputoiminimestä.

Maksa ennen kuin ilmoitat, ja liitä kuitti ilmoitukseen. Lue lisää maksuohjeista.

Tutustu kaupparekisterin käsittelymaksujen hinnastoon.

Miten ilmoitat?

Tarvitset Y3-lomakkeen ja henkilötietolomakkeen.

Huomio! Henkilön yksilöintitiedot ilmoitetaan kaupparekisteriin henkilötietolomakkeella. Älä laita muille ilmoituslomakkeille henkilötunnuksia ja ulkomailla asuvien kotiosoitteita. Suomessa asuvan henkilön kotiosoitetta ei ilmoiteta kaupparekisteriin.

Tutustu ensin ilmoituksen täyttöohjeeseen.Avautuu uuteen välilehteen Sen jälkeen täytä ja tulosta seuraavat lomakkeet: Y3 ja henkilötietolomake (pdf, 364.3 kt).

Kuka allekirjoittaa ilmoituksen?

Elinkeinonharjoittaja tai hänen valtuuttamansa henkilö allekirjoittaa Y3-lomakkeen.

Jos valtuutettu allekirjoittaa ilmoituksen, liitä mukaan yksilöity valtakirja oikeaksi todistettuna kopiona tai avoin asianajovaltakirja alkuperäisenä.

Onko sinulla jo Y-tunnus?

Jos sinulla on jo Y-tunnus, eli olet aikaisemminkin harjoittanut elinkeinotoimintaa tai haluat esimerkiksi ilmoittaa tällä hetkellä vain Verohallinnon rekistereissä olevan yrityksen kaupparekisteriin, tee ilmoitus Y6-lomakkeella (muutosilmoitus) ja henkilötietolomakkeella.

Käytä samaa Y-tunnusta kuin aiemmin. Kirjoita Y6-lomakkeen kenttiin kaikki ne tiedot, jotka haluat ilmoittaa yrityksestäsi kaupparekisteriin, esimerkiksi nimi ja toimiala.

Tutustu ensin ilmoituksen täyttöoppaaseen.Avautuu uuteen välilehteen Sen jälkeen täytä ja tulosta seuraavat lomakkeet: Y6 ja henkilötietolomake (pdf, 389.3 kt).

Miten seuraat ilmoituksen käsittelyä?

Voit seurata PRH:een lähettämäsi ilmoituksen käsittelytilannetta Virre-tietopalvelussaAvautuu uuteen välilehteen.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 12.06.2024