LEI-tunnuksen hakijalle

Yritys tai yhteisö tarvitsee LEI-tunnuksen, jos se tekee kauppoja pörssiosakkeilla, ETF-rahasto-osuuksilla, johdannaisilla tai muilla pörssinoteeratuilla arvopapereilla.

Tunnusta eivät tarvitse vain yritykset, vaan kaikki arvopaperikauppaa tekevät yhteisöt, kuten rekisteröidyt yhdistykset ja säätiöt.

Pelkkään omistamiseen LEI-tunnusta ei tarvita. Sitä ei myös vaadita esimerkiksi tavallisten sijoitusrahastojen rahasto-osuuksien lunastukseen ja merkintään tai pörssissä noteeraamattomilla osakkeilla käytävään kauppaan.

Lue lisää LEI-tunnuksesta.

Milloin tunnus tarvitaan?

Johdannaisten kauppoihin LEI-tunnus tarvitaan jo nyt.

Pörssiosakkeiden, ETF-rahasto-osuuksien ym. pörssinoteerattujen arvopapereiden kauppoihin tunnus vaaditaan 3.1.2018 alkaen.

Sen jälkeen pankit ja sijoituspalveluyritykset eivät ota vastaan toimeksiantoja yrityksiltä ja yhteisöiltä, joilta LEI-tunnus puuttuu.

Ketkä voivat hakea tunnusta PRH:lta?

Suomalainen yritys tai yhteisö (esimerkiksi rekisteröity yhdistys tai säätiö) voi hakea LEI-tunnusta PRH:lta, jos sillä on Y-tunnus. Sivuliike ei kuitenkaan voi toistaiseksi saada LEI-tunnusta PRH:lta.

PRH ei ota kantaa siihen, tarvitseeko yritys tai yhteisö LEI-tunnuksen.

Yrityksellä tai yhteisöllä voi olla vain yksi LEI-tunnus.

Yksityishenkilö ei voi saada LEI-tunnusta.

Tutustu palvelusopimukseen ja käyttöehtoihin.

Omaa tunnusta ei voi siirtää toiselle yhteisölle

LEI-tunnus on yhteisökohtainen, eikä sitä voi siirtää toiselle yritykselle tai yhteisölle.

Esimerkki:
Kun LEI-tunnuksen haltija sulautuu toiseen yritykseen, sulautuvan yrityksen LEI-tunnuksen voimassaolo päättyy. Jos vastaanottavalla yrityksellä ei ole ennestään LEI-tunnusta, sen täytyy hakea uusi tunnus.

Mitä maksaa?

LEI-tunnuksen hakemusmaksu kattaa hakemuksen käsittelyn ja rekisteröinnin ensimmäiseltä 12 kuukaudelta. PRH lähettää laskun hakemusmaksusta, kun on myöntänyt tunnuksen.

Hakemusmaksu ja laskutuslisä arvonlisäveroineen (24 %) on yhteensä 144,46 euroa (30.11.2017 asti).

1.12.2017 alkaen hakemusmaksu arvonlisäveroineen on 86,80 euroa.

Tutustu tarkemmin hinnastoon.

Kuinka kauan tunnus on voimassa?

PRH myöntää LEI-tunnuksen 12 kuukaudeksi kerrallaan. Tunnus täytyy uusia vuosittain. PRH lähettää ensimmäisen laskun vuosimaksusta noin 10 kuukauden kuluttua tunnuksen rekisteröinnin jälkeen.

LEI-tunnuksen voi passivoida ja aktivoida uudelleen.

Miten haet?

Täytä hakemus netissä PRH:n LEI-palvelun ennakkojulkaisussa.

Hakemuksessa ilmoitat suoran ja ylimmän kirjanpidollisen emoyhteisön tiedot tai tietojen puuttumisen (esimerkiksi, jos emoyhteisöjä ei ole). Lisäksi annat laskutustiedot sekä lisätietojen antajan yhteystiedot. Lopuksi tulostat ja allekirjoitat hakemuksen ja lähetät sen PRH:een sähkö- tai kirjepostissa.

Lue ohjeet hakemuksen tekemisestä.

LEI-palvelu toimii parhaiten seuraavilla selainversioilla:

  • Google Chrome 55 tai uudempi
  • Internet Explorer 11 tai uudempi
  • Firefox 50 tai uudempi
  • Safari 10.11. tai uudempi

Siirry LEI-palveluun.

Tee hakemus klikkaamalla tästä


Mitä hakemisen jälkeen?

PRH käsittelee hakemuksesi mahdollisimman pian ja myöntää LEI-tunnuksen välittömästi hakemuksen käsittelyn jälkeen. PRH lähettää laskun hakemusmaksusta, kun on myöntänyt tunnuksen.

Sinulle ei lähetetä päätöstä LEI-tunnuksen myöntämisestä. Myönnetty LEI-tunnus näkyy PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-yrityshaussa yrityksen tai yhteisön tiedoissa kohdassa "LEI-tiedot". Siirry YTJ-yrityshakuun.

Saat tietoja annetuista LEI-tunnuksista sekä uusista ja muuttuneista tiedoista lataamalla LEI-tiedostoja. Voit ladata tiedostoja myönnetyistä LEI-tunnuksista ja niiden haltijoista. Siirry lataamaan LEI-tiedostoja.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 08.12.2017