Siirry suoraan sisältöön
Valikko

LEI-tunnuksen hakijalle

Yritys tai yhteisö (esimerkiksi rekisteröity yhdistys ja säätiö) tarvitsee LEI-tunnuksen, jos se tekee kauppoja pörssiosakkeilla, ETF-rahasto-osuuksilla tai muilla pörssinoteeratuilla arvopapereilla tai johdannaisilla.

Pankit ja sijoituspalveluyritykset eivät ota vastaan toimeksiantoja yrityksiltä ja yhteisöiltä, joilta LEI-tunnus puuttuu.

Pelkkään omistamiseen LEI-tunnusta ei tarvita. Sitä ei myös vaadita esimerkiksi tavallisten sijoitusrahastojen rahasto-osuuksien lunastukseen ja merkintään tai pörssissä noteeraamattomilla osakkeilla käytävään kauppaan. Lue lisää LEI-tunnuksesta.

Ketkä voivat hakea tunnusta PRH:lta?

Suomalainen yritys tai yhteisö (esimerkiksi rekisteröity yhdistys tai säätiö) voi hakea LEI-tunnusta PRH:lta, jos sillä on Y-tunnus. Sivuliike ei kuitenkaan voi saada LEI-tunnusta PRH:lta. Huomaa: 31.3.2022 alkaen PRH ei uusi jo myönnettyjä eikä myönnä uusia LEI-tunnuksia sijoitusrahastoille.

LEI-tunnushakemuksessa täytyy mainita hakemuksen allekirjoittajan nimi ja rooli (esimerkiksi yrityksen vastuuhenkilö). Lue lisää siitä, kuka voi allekirjoittaa LEI-hakemuksen.

PRH ei ota kantaa siihen, tarvitseeko yritys tai yhteisö LEI-tunnuksen.

Yrityksellä tai yhteisöllä voi olla vain yksi LEI-tunnus.

Yksityishenkilö ei voi saada LEI-tunnusta.

Tutustu palvelusopimukseen ja käyttöehtoihin.

Omaa tunnusta ei voi siirtää toiselle yhteisölle

LEI-tunnus on yhteisökohtainen, eikä sitä voi siirtää toiselle yritykselle tai yhteisölle.

Esimerkki:
Kun LEI-tunnuksen haltija sulautuu toiseen yritykseen, sulautuvan yrityksen LEI-tunnuksen voimassaolo päättyy. Jos vastaanottavalla yrityksellä ei ole ennestään LEI-tunnusta, sen täytyy hakea uusi tunnus.

Mitä maksaa?

LEI-tunnuksen hakemusmaksu kattaa hakemuksen käsittelyn ja rekisteröinnin ensimmäiseltä 12 kuukaudelta. Hakemusmaksu arvonlisäveroineen on 86,80 euroa.

PRH lähettää laskun hakemusmaksusta, kun on myöntänyt tunnuksen. Tutustu tarkemmin hinnastoon.

Kuinka kauan tunnus on voimassa?

PRH myöntää LEI-tunnuksen 12 kuukaudeksi kerrallaan. Tunnus uusitaan vuosittain maksamalla vuosimaksu. PRH lähettää ensimmäisen laskun vuosimaksusta yrityksen LEI-hakemuksessa ilmoittamaan laskutusosoitteeseen noin 10 kuukauden kuluttua tunnuksen rekisteröinnin jälkeen. Huomio! LEI-tunnuksen laskutusosoite ei muutu, kun muutat yrityksen osoitteen kaupparekisteriin. Ilmoita LEI-tunnuksen laskutusosoite aina erikseen. Katso ohje LEI-tunnuksen tietojen muuttamiseen.

Voit passivoida LEI-tunnuksen.

LEI-tunnuksen voi myös aktivoida uudelleen.

Miten haet?

Täytä hakemus netissä PRH:n LEI-palvelussa.

Hakemuksessa ilmoitat suoran ja ylimmän kirjanpidollisen emoyhteisön tiedot tai tietojen puuttumisen (esimerkiksi, jos emoyhteisöjä ei ole). Lisäksi annat laskutustiedot sekä lisätietojen antajan yhteystiedot. Lopuksi tulostat ja allekirjoitat hakemuksen ja lähetät sen liitteineen PRH:een sähköpostissa (pdf-tiedostoina) tai kirjepostissa.

Vaiheet hakemisessa

Vai­he 1

Täytä emoyhteisöjen tiedot ja hakemuksen tiedot.

Vai­he 2

Tulosta ja allekirjoita hakemus.

Vaihe 3

Lähetä hakemus ja mahdolliset liitteet PRH:een.

Vaihe 4

Saat tunnuksen.

PRH lähettää laskun.

‍Lue ohjeet hakemuksen tekemisestä.

LEI-palvelu toimii parhaiten seuraavilla selainversioilla:

  • Google Chrome 55 tai uudempi
  • Internet Explorer 11 tai uudempi
  • Firefox 50 tai uudempi
  • Safari 10.11. tai uudempi

Tee hakemus.Avautuu uuteen välilehteen


Mitä hakemisen jälkeen?

PRH käsittelee hakemuksesi keskimäärin viidessä työpäivässä ja myöntää LEI-tunnuksen välittömästi hakemuksen käsittelyn jälkeen.

Myönnetyn LEI-tunnuksen ja myöntämisen ajankohdan näet hakemalla yrityksesi tai yhteisösi tiedot maksuttomassa YTJ:n yritys- ja yhteisöhaussa. Siirry YTJ:n yritys- ja yhteisöhakuun.Avautuu uuteen välilehteen

PRH lähettää laskun hakemusmaksusta, kun on myöntänyt tunnuksen. Tutustu hinnastoon.

Saat tietoja annetuista LEI-tunnuksista sekä uusista ja muuttuneista tiedoista lataamalla LEI-tiedostoja. Voit ladata tiedostoja myönnetyistä LEI-tunnuksista ja niiden haltijoista. Siirry lataamaan LEI-tiedostoja.Avautuu uuteen välilehteen

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 20.12.2023