Gå direkt till innehållet
Meny

Upprätthåll och förnya din varumärkesregistrering

Använd ditt varumärke och bevaka dina rättigheter för att upprätthålla den ensamrätt som registreringen innebär.

Använd ditt varumärke

Du måste använda ditt varumärke för att registreringen ska gälla. Om varumärket inte har varit i verkligt bruk i mer än fem år, kan Patent- och registerstyrelsen (PRS) eller marknadsdomstolen bestämma att varumärket ska upphävas på grund av att det inte har använts. En ansökan om upphävande kan lämnas in av vem som helst som skadas av att det finns ett sådant registrerat märke som inte används.

Använd varumärket i den registrerade formen. Du kan förlora märket om du använder det i en för avvikande form och PRS eller marknadsdomstolen anser till exempel på konkurrenters initiativ att varumärket inte har använts i den registrerade formen.

Läs mer om upphävande av varumärke.

Läs mer i EUIPO:s och medlemsstaternas gemensamma meddelande om användningen av ett varumärke i en annan form än den registrerade formen.

Hur ska jag använda beteckningarna ® och ™?

Det finns inga bestämmelser om användningen av beteckningarna ® och ™ i den finska varumärkeslagen. Det är bra att använda beteckningen ® i samband med registrerade varumärken. Då vet konsumenterna och dina konkurrenter att det är fråga om ett skyddat märke.

Använd inte beteckningen ® om varumärket inte har registrerats i Finland eller inom EU.

Däremot går det bra att använda beteckningen ™ även om varumärket inte har registrerats, till exempel som kännetecken för ett inarbetat varumärke eller när varumärkesansökan är under behandling.

Utomlands är det bra att alltid kontrollera vad respektive lands lagstiftning säger om användningen av beteckningarna ® och ™.

Se till att dina uppgifter i registret är uppdaterade

Det är viktigt att dina uppgifter i varumärkesregistret är uppdaterade. Om det sker förändringar i innehavarens namn- eller adressuppgifter, meddela omedelbart det till oss så att till exempel vårt brev om att din varumärkesregistrering ska förnyas kommer fram till rätt adress. Läs mer om anmälning av ändringar.


Utskriftsversion Uppdaterad 05.07.2021