Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Yrityksen edunsaajatietojen puutteet kaupparekisterissä

Tämä ohje koskee yrityksiä, joiden edunsaajatiedoista on tehty valvontailmoitus PRH:een puutteiden tai epäjohdonmukaisuuksien takia.

Mikä on valvontailmoitus?

Pankki, tilitoimisto tai muu rahanpesulain mukainen ilmoitusvelvollinen tekee PRH:een valvontailmoituksen, jos sen saamat tiedot eroavat yrityksen kaupparekisteriin merkityistä edunsaajatiedoista.

Esimerkki 1: Kaupparekisterissä tosiasiallisen edunsaajan omistusosuus on X %, kun esimerkiksi pankin mukaan osuus on Y %.

Esimerkki 2: Kaupparekisteriin on merkitty tosiasialliseksi edunsaajaksi henkilö A. Esimerkiksi tilintarkastajan mukaan rekisterissä edunsaajana pitäisi olla henkilö B.

PRH pyytää yritystä tarkistamaan tiedot

PRH lähettää valvontailmoituksen kohteena olevalle yritykselle kirjeen, jossa yritystä pyydetään vahvistamaan kaupparekisterin tiedot tai korjaamaan puutteet.

Kirjeen liitteenä lähetetään ilmoitusvelvollisen (esimerkiksi pankin) tekemä valvontailmoitus. Kirje lähetetään yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ) merkittyyn yrityksen postiosoitteeseen tai vastuuhenkilölle.

Toimi näin, jos saat PRH:lta kirjeen edunsaajatietojen tarkistamisesta

Jos saat PRH:lta kirjeen, tarkista yrityksen tosiasiallisia edunsaajia koskevat tiedot YTJ-palvelussa.

Yrityksen hallituksen jäsen, toimitusjohtaja, vastuunalainen yhtiömies tai kaupparekisteri-ilmoittamiseen valtuutettu asiamies voi tarkistaa tiedot ja allekirjoittaa ilmoituksen.

Tarkista tiedot seuraavasti:

  1. Kirjaudu YTJ-palveluun.Avautuu uuteen välilehteen Tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja lisäksi joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti).
  2. Paina linkkiä ”Tosiasialliset edunsaajat (omistajat)”. Aloita edunsaajatietojen ilmoittaminen. Palvelu ohjaa sinut eteenpäin tarkistamaan tiedot.
  3. Tarkista erityisesti henkilöt, omistusosuudet ja äänioikeusosuudet. Edunsaajat ovat useimmissa tapauksissa yrityksen omistajia. Lue lisää: Kuka on edunsaaja?
  4. Ilmoita muuttuneet tiedot tai vahvista, että tiedot ovat oikein ja merkitse ne tarkistetuiksi. Lue tarkemmat ohjeet muuttuneiden tietojen ilmoittamisesta.
  5. Hyväksy, allekirjoita ja lähetä ilmoitus. Ilmoitus on maksuton.

Yritykselle lähetetään edunsaajaote, kun PRH on rekisteröinyt tiedot.

Mitä seurauksia, jos yritys ei toimi määräajassa?

Jos yritys ei vahvista rekisterissä olevia tietoja tarkistetuiksi tai muuta niitä määräajassa, PRH merkitsee kaupparekisteriin, että valvontailmoituksen mukaan yrityksen edunsaajatiedoissa on puutteita tai epäjohdonmukaisuuksia.

PRH lähettää yritykselle päätöksen merkinnästä ja erillisen edunsaajaotteen, jossa näkyy merkintä:

Patentti- ja rekisterihallitus on saanut rahanpesulain 6 luvun 5 §:ssä tarkoitetun ilmoituksen, jonka mukaan yrityksen tai yhteisön edunsaajatiedoissa on puutteita tai epäjohdonmukaisuuksia.

Merkintä voi vaikeuttaa yrityksen asiointia esimerkiksi rahoituslaitosten kanssa. Vuodesta 2024 alkaen yritys voidaan määrätä selvitystilaan tai poistaa kaupparekisteristä puutteellisten ja virheellisten edunsaajatietojen takia.

Merkintä ei näy kaupparekisteriotteella, mutta se näkyy yrityksen edunsaajaotteella. Katso, kenellä on oikeus saada tietoja yrityksen tosiasiallisista edunsaajista.

Mitä teet, jos yritys on saanut merkinnän?

PRH poistaa merkinnän, kun yritys ilmoittaa muuttuneet tiedot tai vahvistaa, että kaupparekisterin edunsaajatiedot ovat oikein. Katso yllä kohta Toimi näin, jos saat PRH:lta kirjeen edunsaajatietojen tarkistamisesta.

Lisätietoa lainsäädännöstä

Merkintä perustuu seuraaviin säädöksiin:

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 21.12.2023