Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Osakeyhtiön lopettaminen

Osakeyhtiötä ei voi lain mukaan lopettaa vapaamuotoisesti.

Tällä sivulla kerrotaan tavat lopettaa osakeyhtiö:

Yleinen tapa: selvitysmenettely yhtiökokouksen päätöksellä

Yhtiökokous päättää yhtiön selvitystilaan asettamisesta ja valitsee yhtiölle selvitysmiehen. Jotta yhtiön alasajo voidaan toteuttaa hallitusti, täytyisi selvitysmenettely aloittaa siinä vaiheessa, kun yhtiöllä on vielä varoja menettelyn läpiviemiseen. Lue lisää osakeyhtiön selvitystilamenettelystä.

Osakeyhtiö ei kykene vastaamaan veloistaan: konkurssimenettely

Osakeyhtiö voidaan asettaa konkurssiin, kun yhtiö ei kykene vastaamaan veloistaan. Tuomioistuin päättää konkurssiin asettamisesta velallisen tai velkojan hakemuksesta. Lue lisää konkurssista oikeus.fi–sivustolla.Avautuu uuteen välilehteen

Jos osakeyhtiön konkurssin päättyessä ei ole jäljellä omaisuutta tai konkurssissa on määrätty jäljellä olevan omaisuuden käytöstä, yhtiö katsotaan purkautuneeksi, kun lopputilitys konkurssissa on hyväksytty. Lue lisää osakeyhtiön konkurssista kaupparekisterin näkökulmasta.

Osakeyhtiön yritysjärjestely: sulautuminen tai jakautuminen

Osakeyhtiö voidaan purkaa myös sulautumisen tai jakautumisen kautta.

Kun sulautumisen täytäntöönpano on rekisteröity kaupparekisteriin, sulautuvan yhtiön varat ja velat siirtyvät selvitysmenettelyttä vastaanottavalle yhtiölle. Samalla sulautuva yhtiö purkautuu. Lue lisää osakeyhtiön sulautumismenettelystä.

Osakeyhtiön kokonaisjakautumisessa kaikki jakautuvan yhtiön varat ja velat siirtyvät kahdelle tai useammalle vastaanottavalle yhtiölle ja jakautuva yhtiö purkautuu. Lue lisää osakeyhtiön jakautumismenettelystä.

Osakeyhtiön kaupparekisteristä poistaminen

PRH voi määrätä hakemuksesta osakeyhtiön selvitystilaan tai poistettavaksi kaupparekisteristä laissa määritetyin edellytyksin. Lue lisää ohjeesta: Kuinka haet osakeyhtiön selvitystilaan määräämistä tai rekisteristä poistamista?

Toiminnan keskeyttämistä ei ilmoiteta kaupparekisteriin

Kaupparekisteriin ei tehdä merkintää osakeyhtiön elinkeinotoiminnan keskeyttämisestä toistaiseksi tai määräajaksi. Lue lisää toiminnan keskeyttämisestä.

Yrittäjän talousapu -neuvontapalvelu tukenasi

Jos haluat lisätietoja yhtiön toiminnan hallitusta alasajosta tai jos mietit, voisiko osakeyhtiön toimintaa sittenkin jatkaa, ota yhteyttä Ely-keskuksen maksuttomaan Yrittäjän talousapu -neuvontapalveluun. Siirry Yrittäjän talousapu -sivulle.


Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 07.05.2024