Osakeyhtiön muutosilmoitus

Osakeyhtiön täytyy tehdä muutosilmoitus kaupparekisteriin, jos rekisteröidyt tiedot muuttuvat. Esimerkiksi henkilövaihdoksista täytyy ilmoittaa viivytyksettä.

Tietyissä tilanteissa yhtiön täytyy ilmoittaa myös uusia asioita, kuten silloin, kun yhtiö valitsee toimitusjohtajan ensimmäistä kertaa.

Miksi täytyy ilmoittaa?

Kaupparekisteritietoja käytetään paljon yhtiöiden edustajien ja taustatietojen tarkistamiseen. Ilmoittamalla yhtiö varmistaa, että kaupparekisteristä on saatavilla yhtiön tosiasiallista tilannetta vastaavaa tietoa.

Monet osakeyhtiön päätöksistä tulevat voimaan vasta rekisteröinnillä. Rekisteröitävät päätökset koskevat useimmiten yhtiöjärjestyksen ja osakepääoman muutoksia. Yhtiö voi noudattaa uutta yhtiöjärjestystä rekisteröintipäivästä alkaen. Jos määräajassa tehtävä ilmoitus tai hakemus tehdään myöhässä, niin yhtiössä tehty päätös voi raueta.

Ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä saattaa seurata sakkorangaistus.

Tarkasta yrityksesi voimassa olevat kaupparekisteritiedot ennen muutosilmoituksen tekemistä. Näin näet heti, mitkä tiedot vaativat muuttamista ja mitä tietoja on lisättävä. Voit tutkia yrityksesi tietoja Virre-tietopalvelusta. Siirry Virre-palveluun.

Mistä muutoksista täytyy tehdä ilmoitus?

Osakeyhtiön on ilmoitettava kaupparekisteriin muiden muassa seuraavissa tiedoissa tapahtuneet muutokset:

Muutosilmoituksesta heti tieto sähköpostiin

Jos olet ilmoittanut osakeyhtiön toimivan sähköpostiosoitteen kaupparekisteriin, osoitteeseen lähetetään automaattisesti sähköpostiviesti, kun yhtiön muutosilmoitus on saapunut kaupparekisteriin. Lue lisää automaattisesta palvelusta.

Miten teet muutosilmoituksen?

Tee ilmoitus netissä PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-palvelussa. Tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti).

Tutustu netissä ilmoittamisen opasvideoihin YouTube-kanavallamme.


Lisää neuvoja löydät ilmoituskohtaisista ohjeista.

Tee ilmoitus netissä PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-palvelussa

Mitä ilmoittaminen maksaa?

Tutustu kaupparekisterin käsittelymaksujen hinnastoon.

Kun teet ilmoituksen netissä, YTJ-palvelu laskee ilmoituksen hinnan automaattisesti. Maksat käsittelymaksun palvelussa ilmoituksen allekirjoittamisen jälkeen verkkopankkitunnuksin tai luottokortilla.

Jos ilmoitat paperilomakkeella, käsittelyaika on pitempi ja hinta yleensä kalliimpi kuin netissä ilmoitettaessa. Maksat käsittelymaksun ennen ilmoituksen postittamista.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 21.08.2017