Osakeyhtiön muutosilmoitus

Osakeyhtiön täytyy tehdä muutosilmoitus kaupparekisteriin, jos rekisteröidyt tiedot muuttuvat.

Ilmoitus täytyy tehdä myös, jos rekisterissä ei ole merkintää esimerkiksi toimitusjohtajasta, joka on valittu.

Monet osakeyhtiön päätöksistä tulevat voimaan vasta kaupparekisterimerkinnällä. Yleisimpiä näistä päätöksistä ovat yhtiöjärjestyksen ja osakepääoman muutokset. Yhtiö voi noudattaa uutta yhtiöjärjestystä rekisteröintipäivästä alkaen.

Osakeyhtiön henkilövaihdoksista täytyy tehdä viivytyksettä ilmoitus kaupparekisteriin. Tekemällä ilmoituksen yhtiö varmistaa, että kaupparekisteristä on saatavilla yhtiön tosiasiallista tilannetta vastaavaa tietoa.

Tarkasta yrityksesi voimassa olevat kaupparekisteritiedot ennen muutosilmoituksen tekemistä. Näin näet heti, mitkä tiedot vaativat muuttamista ja mitä tietoja on lisättävä.

Lue lisää PRH:n ja Verohallinnon yhteiseltä ytj.fi-verkkosivulta.

Mistä muutoksista täytyy ilmoittaa?

Osakeyhtiön on ilmoitettava kaupparekisteriin muiden muassa seuraavissa tiedoissa tapahtuneita muutoksia:

* Uusien aputoiminimien tai prokuroiden ilmoittaminen on vapaaehtoista. Muutokset jo rekisteröityihin tietoihin on kuitenkin ilmoitettava.

Osoite- ja yhteystiedoista pakollista on posti- tai käyntiosoitteen ilmoittaminen. Kun ilmoitat osakeyhtiön toimivan sähköpostiosoitteen, saat automaattisesti sähköpostiviestin, kun yhtiön muutosilmoitus on saapunut kaupparekisteriin. Lisätietoja automaattisesta palvelusta.

Ilmoitettu yhtiön sähköpostiosoite on julkinen ja näkyy YTJ- ja kaupparekisteritiedoissa.

Elinkeinotoiminnan lopettamisesta ja yhtiön purkautumisesta täytyy tehdä lopettamisilmoitus kaupparekisteriin. Elinkeinotoiminnan keskeyttäminen ilmoitetaan verottajalle. Ks. lopettamisohjeet.

Milloin teet ilmoituksen?

Tee ilmoitus viivytyksettä sen jälkeen kun muutos on tapahtunut.

Jotkut muutokset täytyy ilmoittaa määräajassa. Toisinaan määräajan ylittymisestä seuraa päätöksen raukeaminen.

Yleisimpiä määräajassa tehtäviä ilmoituksia ovat seuraavat:

    • osakeyhtiön perustaminen
    • osakepääoman alentaminen
    • osakeanti
    • optiot ja muut erityiset oikeudet
    • sulautumis- ja jakautumismenettelyyn liittyy lisäksi määräaikoja.

Määräajoista saa lisätietoa lainsäädännöstä, osakeyhtiön ohjeista ja kaupparekisterin neuvonnasta puh. 029 509 5900. Osakeyhtiölakia pääsee lukemaan valtion säädöstietopakista, Finlexistä. Siirry Finlex-säädöstietopankkiin.

Tee ilmoitus netissä

PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-palvelussa voit ilmoittaa muutoksia osakeyhtiön tietoihin. Ilmoituksen tekeminen netissä on nopeampaa, helpompaa ja yleensä halvempaa kuin paperilomakkeilla.

Tutustu netissä ilmoittamisen opasvideoihin YouTube-kanavallamme.


Jotta voit muuttaa osakeyhtiön tietoja netissä YTJ-palvelussa, sinulla on oltava suomalainen henkilötunnus ja henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti (HST-kortti).

Yrityksen verkkopankkitunnuksilla ei voi kirjautua palveluun.

Maksullisten ilmoitusten käsittelymaksu maksetaan palvelussa.

Huomio! Otathan huomioon tämän, kun ilmoitat Ahvenanmaalla sijaitsevan yrityksen osoitetiedot:
Kun yrityksen postinumero on Ahvenanmaalla, YTJ-palvelu ei heti tunnista antamaasi katuosoitetta oikein. Tällöin palvelu kehottaa valitsemaan toisen kadunnimen. Pääset eteenpäin painamalla kuvaketta, jossa lukee "En vahvista valintaa". Sen jälkeen palvelu hyväksyy antamasi katuosoitteen.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 22.06.2017