Sääntöjen muutosilmoitus

Kun yhdistys on päättänyt muuttaa sääntöjään, sääntöjen muuttamisesta täytyy aina tehdä ilmoitus yhdistysrekisteriin ja liittää muutetut säännöt ilmoitukseen. Sääntömuutoksen ilmoittaminen netissä on edullisempaa kuin paperilomakkeella.

Yhdistyksen säännöissä voidaan määrätä, että yhdistys on sekä suomen- että ruotsinkielinen eli kaksikielinen. Siirry ohjeeseen kaksikielisistä yhdistyksistä.

Ennakkotarkastettujen sääntöjen muutosilmoitus sähköisesti 1.10.2020 alkaen

1.10.2020 voit tehdä ennakkotarkastettujen sääntöjen muutosilmoituksen sähköisesti. Sähköinen ilmoitus on edullisempi kuin paperi-ilmoitus. Lue lisää 1.10.2020 voimaan tulevista muutoksista tiedotteestamme. 

Mitä ohjeita ja malleja sääntömuutoksen tekemiseen?

Tutustu ensin ohjeisiin, jotka löydät valikon kautta. Jos säännöissä on lainvastaisia määräyksiä, PRH pyytää yhdistystä korjaamaan sääntöjä, ja sääntöjen rekisteröinti viivästyy.

Kuka tekee ilmoituksen netissä?

Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja allekirjoittaa ilmoituksen.

Jos yhdistys on ilmoittanut yhdistyksen hallituksen yhdistysrekisteriin, voi myös täysivaltainen hallituksen jäsen allekirjoittaa ilmoituksen. Yhdistykset ovat voineet ilmoittaa hallituksen rekisteröitäväksi 18. syyskuuta 2019 alkaen.

Huomio! Jos hallituksen jäsen on ilmoitettu vain yhdistyksen nimenkirjoittajaksi, hänellä ei ole ilmoituksen allekirjoitusoikeutta.

Ilmoituksen allekirjoittaja tarvitsee suomalaisen henkilötunnuksen ja henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti).

Jos joku muu kuin allekirjoittaja tekee ilmoituksen, anna silloin ilmoituksen asiointitunnus allekirjoittajalle, jotta hän voi mennä palveluun allekirjoittamaan ilmoituksen.

Mitä ilmoittaminen netissä maksaa?

Sääntöjen muutosilmoitus maksaa 100 euroa, jos sääntöjä ei ole tarkastettu PRH:ssa etukäteen.

30.9.2020 asti: Jos säännöt on ennakkotarkastettu PRH:ssa, tee ilmoitus paperilomakkeella. Siirry ohjeeseen sääntömuutosilmoituksen teko paperilomakkeella.

1.10.2020 alkaen: Ennakkotarkastettujen sääntöjen muutosilmoitus sähköisesti maksaa 50 euroa.

Huomaa: 1.10.2020 alkaen sääntömuutoksen ilmoittaminen paperilomakkeella maksaa aina 180 euroa. Jos ennakkotarkastuspäätökseen perustuva, paperilomakkeella tehty muutosilmoitus saapuu PRH:een syyskuun aikana, niin käsittelymaksu on silloin vielä 50 euroa. Lue lisää 1.10.2020 voimaan tulevista muutoksista tiedotteestamme.

Miten teet ilmoituksen netissä?

Muokkaa yhdistysrekisterin sähköisessä asiointipalvelussa yhdistyksesi sääntöjen muuttuneet tiedot. Jos yhdistyksesi säännöt eivät ole entuudestaan sähköisenä järjestelmässämme, tuo muutetut säännöt kokonaisuudessaan tietokoneesi tekstinkäsittelyohjelmasta. Muista poistaa kaikki asiakirjamuotoilut ennen kuin liität tekstin kenttään. Tarkista kielletyt asiakirjamuotoilut.

Sinun ei tarvitse liittää pöytäkirjoja tai niiden otteita.

Allekirjoita, lähetä ja maksa ilmoitus sähköisessä palvelussa.

Maksa ilmoitus palvelussa sen jälkeen, kun ilmoitus on allekirjoitettu. Maksajana voi olla kuka tahansa, ja maksu suoritetaan verkkopankkitunnuksin tai luottokortilla. Huomaathan, että ilmoituksesi lähtee PRH:een käsiteltäväksi vasta, kun olet maksanut sen.

Siirry yhdistysrekisterin sähköiseen asiointipalveluun tunnistautumalla ensin suomi.fi-palvelussa.


Jos teet sääntöjen muutosilmoituksen paperilomakkeella, käsittelyaika on pitempi ja hinta kalliimpi kuin netissä ilmoitettaessa. Siirry paperilomakkeiden ohjeisiin.

Miten seuraat ilmoituksen käsittelyä?

Voit seurata PRH:een lähettämäsi ilmoituksen käsittelytilannetta sähköisessä palvelussamme. Siirry yhdistysrekisterin sähköiseen asiointipalveluun tunnistautumalla ensin suomi.fi-palvelussa.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 24.09.2020