Gå direkt till innehållet
Meny

Gemenskapsformgivning gäller i hela EU

En gemenskapsformgivning ger skydd i alla EU-länder. Du kan alltså med en enda ansökan få registreringsskydd inom hela EU.

En gemenskapsformgivning kan vara registrerad eller oregistrerad. Oregistrerade gemenskapsformgivningar kräver ingen registrering men de ska uppfylla vissa krav, det vill säga krav på nyhet och särprägel.

En oregistrerad gemenskapsformgivning skyddas i tre år från det datum den gjordes tillgänglig för allmänheten. Skyddsomfånget för en oregistrerad gemenskapsformgivning är mer begränsat än för en registrerad gemenskapsformgivning.

Gemenskapsformgivningar registreras av EU:s immaterialrättsmyndighet (European Union Intellectual Property Office, EUIPO) i Alicante, Spanien.

Vem kan ansöka?

I praktiken kan nästan vem som helst ansöka om en gemenskapsformgivning.

Hur kan jag ansöka?

Lämna in din ansökan om registrerad gemenskapsformgivning direkt till EUIPO. Det går enklast genom att använda deras e-ansökningsblankett. Betala ansökningsavgiften direkt till EUIPO:s konto.

Registreringsavgiften och avgiften för offentliggörande måste vara betalda när anmälan lämnas in. Om ansökan omfattar en begäran om senareläggning, ersätts avgiften för offentliggörande av avgiften för senareläggning. EUIPO skickar inte någon betalningsanmodan.

Hur länge gäller gemenskapsformgivningen?

En registrerad gemenskapsformgivning gäller i fem år från ansökningsdagen. Den kan förnyas fyra gånger och kan därmed gälla i högst 25 år.

Vilka länder täcker registreringen?

Registreringen ger skydd i alla EU-medlemsländer. Läs mer på EUIPO:s webbplats. Öppnas i en ny flik

Vad kostar det?

Se avgifterna på EUIPO:s webbplats. Öppnas i en ny flik

Databasen Designview

Du kan söka efter gemenskapsformgivningar och ansökningar i EU:s designregister genom tjänsten Designview. Tjänsten är avgiftsfri. Gå till söksidan.Öppnas i en ny flik

Utskriftsversion Uppdaterad 22.12.2023