Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön muutosilmoitus kaupparekisteriin

Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön täytyy tehdä muutosilmoitus kaupparekisteriin, jos rekisteröidyt tiedot muuttuvat. Esimerkiksi henkilövaihdoksista täytyy ilmoittaa viipymättä.

Tietyissä tilanteissa yhtiön täytyy ilmoittaa myös uusia asioita, kuten silloin, kun yhtiö valitsee toimitusjohtajan tai isännöitsijän ensimmäistä kertaa.

Miksi täytyy ilmoittaa?

Kaupparekisteritietoja käytetään paljon yhtiöiden edustajien ja taustatietojen tarkistamiseen. Ilmoittamalla yhtiö varmistaa, että kaupparekisteristä on saatavilla yhtiön tosiasiallista tilannetta vastaavaa tietoa.

Huoneistotietojärjestelmään kuuluvan yhtiön on erityisen tärkeää pitää tiedot ajan tasalla. Järjestelmän taloyhtiöille tarjoamat palvelut tarkastavat kaupparekisteristä, onko käyttäjä yhtiössä esimerkiksi isännöitsijänä tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana. Lue lisää Maanmittauslaitoksen pitämästä huoneistotietojärjestelmästä osakehuoneistorekisteri.fi-sivuilta.Avautuu uuteen välilehteen

Myös taloyhtiöiden yhteystiedot, kuten postiosoite ja sähköpostiosoite, haetaan kaupparekisteristä. Maanmittauslaitos käyttää näitä tietoja, kun se ilmoittaa taloyhtiölle omistuksen rekisteröinnistä huoneistotietojärjestelmään. Lue lisää yhteystietojen muuttamisesta.

Monet osakeyhtiön päätöksistä tulevat voimaan vasta rekisteröinnillä. Rekisteröitävät päätökset koskevat useimmiten yhtiöjärjestyksen ja osakepääoman muutoksia. Yhtiö voi noudattaa uutta yhtiöjärjestystä rekisteröintipäivästä alkaen. Jos määräajassa tehtävä ilmoitus tai hakemus tehdään myöhässä, niin yhtiössä tehty päätös voi raueta.

Ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä saattaa seurata sakkorangaistus.

Tarkasta yhtiön voimassa olevat kaupparekisteritiedot ennen muutosilmoituksen tekemistä. Näin näet heti, mitkä tiedot vaativat muuttamista ja mitä tietoja on lisättävä. Voit tutkia yrityksesi tietoja Virre-tietopalvelusta. Siirry Virre-palveluun.Avautuu uuteen välilehteen

Muutosilmoituksesta heti tieto sähköpostiin

Jos olet ilmoittanut yhtiön toimivan sähköpostiosoitteen kaupparekisteriin, osoitteeseen lähetetään automaattisesti sähköpostiviesti, kun yhtiön muutosilmoitus on saapunut kaupparekisteriin. Lue lisää, miten voit seurata tietojen muutoksia.

Miten teet muutosilmoituksen?

Tee ilmoitus netissä YTJ-palvelussa. Tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja lisäksi joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti).
Kirjaudu  YTJ-palveluun suomi.fi:ssä. Avautuu uuteen välilehteen

Mitä ilmoittaminen maksaa?

Kun teet ilmoituksen netissä, YTJ-palvelu laskee ilmoituksen hinnan automaattisesti. Maksat käsittelymaksun palvelussa verkkopankkitunnuksilla tai luottokortilla tai antamalla verkkolaskuosoitteen.

Jos ilmoitat paperilomakkeella, käsittelyaika on pitempi ja hinta yleensä kalliimpi kuin netissä ilmoitettaessa. Maksat käsittelymaksun ennen ilmoituksen postittamista.

Tutustu kaupparekisterin käsittelymaksujen hinnastoon.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 16.05.2024