Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Osuuskunnan sääntöjen muutosilmoitus kaupparekisteriin

Osuuskunnan kokous päättää sääntöjen muuttamisesta. Sääntöjen muutos täytyy ilmoittaa kaupparekisteriin.

Osuuskunnan sääntömuutos voidaan tehdä osittaismuutoksena tai kokonaismuutoksena . Jos vain osa sääntöjen määräyksistä muuttuu, osuuskunnan kokouksen pöytäkirjaan merkitään muutettujen pykälien uusi sisältö kokonaisuudessaan.

Osuuskunnan sääntöjen kokonaismuutos tehdään yleensä silloin, kun säännöt muutetaan kokonaan tai kun suuri osa sääntömääräyksistä muutetaan ja selvyyden vuoksi koko sääntömuutos on esitettävä osuuskunnan jäsenten hyväksyttäväksi.

Lue sääntöjen edustamismääräyksistä.

Tällä sivulla on tietoa seuraavista:‍

Milloin ilmoitat?

Tee ilmoitus viivytyksettä. Sääntöjen muuttamista koskevaa päätöstä ei saa panna täytäntöön ennen kuin se on rekisteröity.

Jos sääntöjen muutos edellyttää sellaisia täytäntöönpanotoimia, joista tehdään merkintä rekisteriin, muutos tulee kuitenkin ilmoittaa rekisteröitäväksi ja rekisteröidä samanaikaisesti täytäntöönpanotoimien kanssa. Katso tarkemmin osuuskuntalain 5 luvun 34 §:stä Finlex-säädöstietopankista.

Miten ilmoitat?

Tee ilmoitus netissä YTJ-palvelussa. Tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja lisäksi joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti).

YTJ-palvelussa näet tekstikentässä nykyiset säännöt. Päivitä muuttuneet kohdat. Jos tekstikentässä ei ole mitään, kirjoita tai liitä kenttään sääntöjen sisältö kokonaisuudessaan.

Huomaa: säännöt tallennetaan kaupparekisteriin siinä muodossa kuin ne ovat tekstikentässä.

Tee ilmoitus YTJ-palvelussa.Avautuu uuteen välilehteen


Lomakkeet paperi-ilmoitukseen

Jos teet ilmoituksen paperilomakkeilla, käsittelyaika on pidempi kuin ilmoitettaessa YTJ-palvelussa.

Avaa: Lomake Y4 (pdf, 0.3 MB) ja liitelomake 14A (pdf, 1.1 MB).

Lomakkeen Y4 allekirjoittaa joku hallituksen jäsenistä tai toimitusjohtaja tai jommankumman valtuuttama henkilö. Kun valtuutettu allekirjoittaa ilmoituksen, liitä mukaan yksilöity valtakirja oikeaksi todistettuna kopiona tai avoin asianajovaltakirja alkuperäisenä.

Mitä liitteitä?

Liitä ilmoitukseen seuraavat asiakirjat:

  • Osuuskunnan kokouksen pöytäkirja oikeaksi todistettuna kopiona.
  • Selvitys suostumuksista, jos osuuskunnan sääntöjen muutos vaatii kaikkien jäsenten suostumuksen.
  • Selvitys voi olla toimitusjohtajan tai hallituksen jäsenen allekirjoittama todistus siitä, että kirjallinen suostumus on saatu myös niiltä jäseniltä, jotka eivät olleet osuuskunnan kokouksessa hyväksymässä muutosta. Vaihtoehtoisesti liitä ilmoitukseen osuuskunnalle annetut kirjalliset suostumukset.
  • Erillistä selvitystä ei vaadita, jos kaikki jäsenet ovat olleet osuuskunnan kokouksessa ja hyväksyneet muutoksen.
Huomio! Jos teet ilmoituksen paperilomakkeilla, liitä myös seuraavat:
  • Kuitti käsittelymaksusta
  • Uudet säännöt, jos ilmoitat sääntöjen kokonaismuutoksen.

Mitä netissä ilmoittaminen maksaa?

Sääntöjen muutosilmoitus maksaa 280 euroa.

Hintaan eivät sisälly toiminimen muutos tai rinnakkaistoiminimen ilmoittaminen. Niistä veloitetaan 280 euron lisäksi 70 euroa / nimi.

YTJ-palvelu laskee maksun automaattisesti. Maksat palvelussa ilmoituksen allekirjoittamisen jälkeen verkkopankkitunnuksin tai luottokortilla.

Mitä paperilomakkeilla ilmoittaminen maksaa?

Sääntöjen muutosilmoitus paperilomakkeilla maksaa 280 euroa.

Maksa ennen kuin ilmoitat, ja liitä kuitti ilmoitukseen. Tutustu maksuohjeisiin.

Miten seuraat ilmoituksen käsittelyä?

Voit seurata PRH:een lähettämäsi ilmoituksen käsittelytilannetta Virre-tietopalvelun ilmoitushausta. Siirry Virre-tietopalvelun ilmoitushakuun.Avautuu uuteen välilehteen

Lisätietoa lainsäädännöistä

Sääntöjen muutos on hyväksyttävä osuuskunnan kokouksessa 2/3 enemmistöllä kokouksessa annetuista äänistä, ellei osuuskunnan säännöissä ole vaadittu tiukempaa enemmistöä tai useampaa kokousta. Joissakin tilanteissa osuuskunnan sääntöjen muutos edellyttää 9/10 kokouksessa annetuista äänistä tai muutokseen vaaditaan kaikkien kokouksessa edustettuina olevien kannatusta.

Lue lisää osuuskuntalain 5 luvusta Finlex-säädöstietopankista.Avautuu uuteen välilehteen

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 08.03.2024