Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Osakeyhtiön ilmoitus sulautumissuunnitelmasta

Osakeyhtiöiden sulautumisen ensimmäisessä vaiheessa ilmoitat kaupparekisteriin sulautumissuunnitelman. Voit samalla hakea myös kuulutusta velkojille. Lue lisää kuulutuksen hakemisesta.

Seuraavat vaiheet ovat ilmoittaminen sulautumisen täytäntöönpanosta ja ilmoittaminen lopputilityksestä.

Voit tehdä ilmoituksen sulautumissuunnitelmasta

 • YTJ-palvelussa (vain tavallinen eli absorptiosulautuminen ja tytäryhtiösulautuminen)
 • verkkolomakkeella (vain kombinaatiosulautuminen ja rajat ylittävä sulautuminen)
 • paperilomakkeella (kaikki sulautumisen tavat).

Asunto-osakeyhtiö ei voi tehdä ilmoitusta verkkolomakkeella.

Tällä sivulla on tietoa seuraavista:

Milloin ilmoitat?

Ilmoita sulautumissuunnitelma rekisteröitäväksi kuukauden kuluessa suunnitelman allekirjoittamisesta.

Sulautuminen raukeaa, jos ilmoitusta ei tehdä määräajassa tai jos rekisteröiminen evätään.

Mikä yhtiö tekee ilmoituksen?

Sulautumiseen osalliset yhtiöt tekevät yhdessä ilmoituksen sulautumissuunnitelmasta.

Tytäryhtiösulautumisessa ilmoituksen tekee emoyhtiö.

Miten ilmoitat YTJ-palvelussa?

Voit ilmoittaa YTJ-palvelussa vain tavallista eli absorptiosulautumista tai tytäryhtiösulautumista koskevan suunnitelman. YTJ-palvelussa tehty ilmoitus käsitellään nopeammin kuin lomakkeella tehty ilmoitus.

Kirjautumiseen tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja lisäksi jonkun näistä: suomalaiset henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti (HST-kortti). Eikö ole suomalaista henkilötunnusta?

YTJ-palvelu ohjaa muutosilmoituksen teossa. Täytä pyydetyt tiedot.

Mitä liitteitä, kun ilmoitat YTJ-palvelussa?

Lisää YTJ-palvelussa seuraavat liitteet:

 • 16S-lomake täytettynä. Tallenna lomake ensin omalle koneellesi täyttämistä varten. Avaa: 16S-lomake (pdf, 627.2 kt).
 • Sulautumissuunnitelma
 • Tilintarkastajan lausunto

Huomio! Älä liitä ilmoitukseen asiakirjoja, joissa on henkilötunnuksia, kotiosoitteita tai salassa pidettäviä tietoja (kuten terveystietoja tai liikesalaisuuksia).

Kuka allekirjoittaa YTJ-palvelussa?

Ilmoitus allekirjoitetaan jokaisen sulautumismenettelyyn osallistuvan yhtiön puolesta. Joku hallituksen jäsenistä, toimitusjohtaja tai jommankumman valtuuttama henkilö allekirjoittaa ilmoituksen. Prokura ei riitä kaupparekisteri-ilmoituksen allekirjoittamiseen. Lue lisää allekirjoittamisesta YTJ-palvelussa ytj.fi-sivuilta. Avautuu uuteen välilehteen

Sulautumista koskevan ilmoituksen allekirjoittaa sähköisessä palvelussa vastaanottavan yhtiön edustaja. Sulautuvien yhtiöiden puolesta ilmoituksen allekirjoitukset tulevat 16S-lomakkeelle, katso linkki lomakkeeseen yllä.

Tytäryhtiösulautumisessa riittää, että ilmoituksen allekirjoittaa joku emoyhtiön hallituksen jäsenistä, toimitusjohtaja tai jommankumman valtuuttama henkilö.

Hallituksen varsinainen jäsen tai toimitusjohtaja voi valtuuttaa ulkopuolisen henkilön tekemään ilmoituksen. Lue lisää valtuuttamisesta YTJ-palvelussa ytj.fi-sivuilta.Avautuu uuteen välilehteen

Mitä ilmoittaminen maksaa YTJ-palvelussa?

Ilmoittaminen YTJ-palvelussa (vain tavallinen eli absorptiosulautuminen ja tytäryhtiösulautuminen) maksaa 240 euroa / yhtiö.

Jos sulautumisen yhteydessä ilmoitat aputoiminimiä, niistä on erilliset käsittelymaksut. Aputoiminimen ilmoittaminen YTJ-palvelussa maksaa 70 euroa / aputoiminimi.

YTJ-palvelu laskee maksun automaattisesti. Maksa käsittelymaksu verkkopankkitunnuksin tai luottokortilla palvelussa sen jälkeen, kun ilmoitus on allekirjoitettu.

Siirry YTJ-palveluun tekemään ilmoitus.Avautuu uuteen välilehteen

Miten ilmoitat verkko- tai paperilomakkeella?

Verkko- tai paperilomakkeella voit ilmoittaa sulautumissuunnitelman (ensimmäisen vaiheen) ja hakea kuulutusta velkojille (toisen vaiheen) yhtä aikaa. Kumpaankin vaiheeseen liittyy kuitenkin oma käsittelymaksunsa.

Verkkolomakkeella voit ilmoittaa vain kombinaatiosulautumiseen tai rajat ylittävään sulautumiseen liittyvän suunnitelman. Asunto-osakeyhtiö ei voi tehdä ilmoitusta verkkolomakkeella.

Tarvitset Y4-lomakkeen ja 16-liitelomakkeen. Tutustu ensin Y4-lomakkeen täyttöohjeisiin ytj.fi-sivulla. Avautuu uuteen välilehteen

Tallenna lomakkeet omalle koneellesi täyttämistä varten.

Avaa: Y4-lomake (pdf, 0.3 MB) ja 16-liitelomake.

Y4-lomakkeen etusivulle kohtaan "Perustiedot" merkitse vastaanottavan yhtiön ja kombinaatiosulautumisessa jonkun sulautuvan yhtiön Y-tunnus ja toiminimi.

Jos ilmoitat vastaanottavan yhtiön uuden toiminimen, rinnakkaistoiminimiä tai aputoiminimiä, merkitse ne Y4-lomakkeelle.

16-liitelomakkeella ilmoitat sekä vastaanottavan yhtiön että kaikki sulautuvat yhtiöt ja täytät kohdan "I vaihe".

Mitä liitteitä, kun ilmoitat lomakkeella?

Lisää ilmoitukseen seuraavat liitteet:

 • Kuitti käsittelymaksusta
 • Sulautumissuunnitelma
   • Jos kyseessä on kombinaatiosulautuminen, liitä sulautumissuunnitelma alkuperäisenä.
 • Tilintarkastajan lausunto tai rajat ylittävässä sulautumisessa lausunto riippumattomalta asiantuntijalta.
   • Kombinaatiosulautumisessa lausuntoa ei tarvita, jos kaikkien sulautuvien yhtiöiden osakkeenomistajat ovat suostuneet tähän.

Huomio! Älä liitä ilmoitukseen asiakirjoja, joissa on henkilötunnuksia, kotiosoitteita tai salassa pidettäviä tietoja (kuten terveystietoja tai liikesalaisuuksia).

Kuka allekirjoittaa Y4-lomakkeen?

Y4-lomake allekirjoitetaan jokaisen sulautumismenettelyyn osallistuvan yhtiön puolesta. Joku hallituksen jäsenistä tai toimitusjohtaja allekirjoittaa Y4-lomakkeen. Prokura ei riitä kaupparekisteri-ilmoituksen allekirjoittamiseen.

Hallituksen varsinainen jäsen tai toimitusjohtaja voi valtuuttaa ulkopuolisen henkilön tekemään ilmoituksen. Kun valtuutettu allekirjoittaa ilmoituksen, liitä mukaan yksilöity valtakirja oikeaksi todistettuna kopiona tai avoin asianajovaltakirja alkuperäisenä.

Tytäryhtiösulautumisessa riittää, että lomakkeen allekirjoittaa emoyhtiön hallituksen jäsen, toimitusjohtaja tai jommankumman valtuuttama henkilö. Jos kuitenkin samalla haetaan kuulutusta velkojille, kaikki sulautumiseen osallistuvat yhtiöt allekirjoittavat lomakkeen.

Miten jätät ilmoituksen verkkolomakkeella?

Kirjaudu verkkolomakkeelle Ilmoitus kaupparekisteriin.

Kirjautumiseen tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja lisäksi jonkun näistä: suomalaiset henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti (HST-kortti). Eikö ole suomalaista henkilötunnusta?

Kun olet kirjautunut, valitse, minkä asian ilmoitat kaupparekisteriin. Lisää lomakkeet, kuitti käsittelymaksusta ja muut tarvittavat liitteet pdf-tiedostoina. Lähetä.

Siirry verkkolomakkeelle Ilmoitus kaupparekisteriin. Avautuu uuteen välilehteen

Miten jätät ilmoituksen paperilomakkeella?

Täytä, tulosta ja allekirjoita lomakkeet. Lähetä lomakkeet, kuitti käsittelymaksusta ja muut tarvittavat liitteet kirjepostissa. Löydät osoitteen Y-lomakkeelta.

Mitä ilmoittaminen maksaa verkko- tai paperilomakkeella?

Ilmoittaminen verkkolomakkeella (vain kombinaatiosulautuminen ja rajat ylittävä sulautuminen) maksaa 240 euroa / yhtiö.

Ilmoittaminen paperilomakkeella (kaikki sulautumisen tavat) maksaa 240 euroa / yhtiö.

Maksu kattaa vastaanottavan yhtiön yhtiöjärjestysmuutokset, joista on mainittu sulautumissuunnitelmassa ja jotka rekisteröidään sulautumisen täytäntöönpanon yhteydessä.

Jos sulautumisen yhteydessä ilmoitat aputoiminimiä, niistä on erillinen käsittelymaksu. Aputoiminimen ilmoittaminen maksaa 70 euroa / aputoiminimi.

Kun ilmoitat verkko- tai paperilomakkeella, maksa käsittelymaksu ennen kuin ilmoitat ja liitä kuitti ilmoitukseen. Lue lisää maksuohjeista.

Esimerkki käsittelymaksusta: A Oy ja B Oy sulautuvat C Oy:hyn:

Käsittelymaksu on 720 euroa (240 euroa + 240 euroa + 240 euroa).

Eikö ole suomalaista henkilötunnusta?

Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, voit jättää ilmoituksen sähköisesti verkkolomakkeella, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

 1. Olet EU-maan kansalainen, jolla ei ole suomalaista henkilötunnusta.
 2. Sinulla on käytössäsi jonkin toisen EU-maan tunnistusväline.
 3. Ilmoitus koskee osakeyhtiötä tai sivuliikettä.

Jätä ilmoitus kirjautumalla verkkolomakkeelle Ulkomaalaisen tunnistustapa – Ilmoitus kaupparekisteriin. Kirjautuessasi valitse maa, jonka tunnistusväline sinulla on käytössäsi.

Kun olet kirjautunut, valitse, että kyse on osakeyhtiön muutosilmoituksesta. Anna yrityksen tiedot. Lisää ilmoituslomakkeet (katso tältä sivulta ohjeet ilmoittamisesta lomakkeella) ja kaikki muut tarvittavat liitteet pdf-tiedostoina. Lähetä.

Siirry verkkolomakkeelle Ulkomaalaisen tunnistustapa – Ilmoitus kaupparekisteriin. Avautuu uuteen välilehteen

Miten seuraat ilmoituksen käsittelyä?

Voit seurata PRH:een lähettämäsi ilmoituksen käsittelytilannetta Virre-tietopalvelun ilmoitushausta. Siirry Virre-tietopalvelun ilmoitushakuun. Avautuu uuteen välilehteen

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 20.03.2024