Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Osakeyhtiön muuttaminen yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi

Yksityisen osakeyhtiön ainoa osakkeenomistaja, joka asuu Euroopan talousalueella, voi jatkaa osakeyhtiön toimintaa yksityisenä elinkeinonharjoittajana (toiminimiyrittäjänä). Osakeyhtiön Y-tunnus ei siirry yksityiselle elinkeinonharjoittajalle.

Milloin ilmoitat?

Tee ilmoitus ja kuulutushakemus kuukauden kuluessa päätöksen tekemisestä. Muuten päätös raukeaa.

Kuka ilmoittaa?

Joku hallituksen jäsenistä tai toimitusjohtaja allekirjoittaa ilmoituksen. Prokura ei riitä kaupparekisteri-ilmoituksen allekirjoittamiseen. Lue lisää sähköisen ilmoituksen allekirjoittamisesta ytj.fi-sivuilta.Avautuu uuteen välilehteen

Hallituksen varsinainen jäsen tai toimitusjohtaja voi valtuuttaa ulkopuolisen henkilön tekemään ilmoituksen. Lue lisää sähköisen ilmoituksen valtuuttamisesta ytj.fi-sivuilta.Avautuu uuteen välilehteen

Miten ilmoitat netissä?

Tee ilmoitus netissä YTJ-palvelussa. Tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja lisäksi joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti).

Palvelu ohjaa muutosilmoituksen teossa. Täytä pyydetyt tiedot, ja liitä mukaan tarvittavat liitteet.

Mitä liitteitä ilmoitukseen netissä?

Liitä YTJ-palvelussa mukaan seuraavat liitteet:

  • Y3-lomake ja henkilötietolomake. Tulosta ja täytä lomakkeet: Y3 (pdf, 0.3 MB) ja henkilötietolomake (pdf, 723.9 kt). Ilmoita Y3-lomakkeella uutta yritysmuotoa koskevat tiedot ja henkilötietolomakkeella henkilöä koskevat tiedot.
  • yhtiökokouksen pöytäkirjasta kopio tai ote yhden henkilön oikeaksi todistamana. Pöytäkirjasta tulee käydä ilmi päätös yritysmuodon muuttamisesta.
  • selvitys optio-oikeuksien ja muiden osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien haltijoiden suostumuksista, jos suostumukset eivät ilmene yhtiökokouksen pöytäkirjasta. Selvitys voi olla esimerkiksi hallituksen jäsenen tai toimitusjohtajan todistus siitä, että suostumukset on saatu.

Huomio! Älä liitä ilmoitukseen asiakirjoja, kuten pöytäkirjoja, joissa on henkilötunnuksia tai kotiosoitteita.

Mitä ilmoittaminen maksaa netissä?

Osakeyhtiön yritysmuodon muutos maksaa YTJ-palvelussa 280 euroa + 180 euroa/kuulutus . 

Palvelu laskee maksun automaattisesti, ja maksu suoritetaan palvelussa ilmoituksen allekirjoittamisen jälkeen verkkopankkitunnuksin tai luottokortilla. Tutustu kaupparekisterin käsittelymaksujen hinnastoon.

Siirry YTJ-palveluun tekemään ilmoitus.Avautuu uuteen välilehteen


Miten ilmoitat paperilomakkeella?

Tarvitset Y4-lomakkeen, Y3-lomakkeen ja henkilötietolomakkeen.

Tutustu ensin Y4-lomakkeen täyttöoppaaseen.Avautuu uuteen välilehteen Sen jälkeen täytä ja tulosta seuraavat lomakkeet: Y4-lomake (pdf, 0.3 MB), Y3-lomake (pdf, 0.3 MB) ja henkilötietolomake (pdf, 723.9 kt).

Y4-lomakkeella ilmoitat, että yhtiö on päättänyt yritysmuodon muutoksesta ja päätöksen päivämäärän. Merkitse Y4-lomakkeen kohtaan "Lisätietoja", että haet osakeyhtiölain 19. luvun 7 §:n mukaista kuulutusta velkojille. Siirry ohjeeseen: Kuulutuksen hakeminen velkojille.

Y3-lomakkeella ilmoitat uutta yritysmuotoa koskevat tiedot.

Henkilötietolomakkeella ilmoitat henkilön yksilöintitiedot. Älä laita muille ilmoituslomakkeille henkilötunnuksia ja ulkomailla asuvien kotiosoitteita. Suomessa asuvan henkilön kotiosoitetta ei ilmoiteta kaupparekisteriin.

Kuka allekirjoittaa paperi-ilmoituksen?

Joku hallituksen jäsenistä tai toimitusjohtaja allekirjoittaa Y4-lomakkeen. Prokura ei riitä kaupparekisteri-ilmoituksen allekirjoittamiseen.

Hallituksen varsinainen jäsen tai toimitusjohtaja voi valtuuttaa ulkopuolisen henkilön tekemään ilmoituksen. Kun valtuutettu allekirjoittaa ilmoituksen, liitä mukaan yksilöity valtakirja oikeaksi todistettuna kopiona tai avoin asianajovaltakirja alkuperäisenä.

Mitä asiakirjoja liität paperi-ilmoitukseen?

Liitä mukaan seuraavat liitteet:

  • käsittelymaksun kuitti
  • Ote yhtiökokouksen pöytäkirjan päätöksestä muuttaa yritysmuotoa. Pöytäkirjasta riittää kopio yhden henkilön oikeaksi todistamana.
  • Selvitys optio-oikeuksien ja muiden osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien haltijoiden suostumuksista, jos suostumukset eivät ilmene yhtiökokouksen pöytäkirjasta.

Käytännössä selvitys voi olla esimerkiksi hallituksen jäsenen tai toimitusjohtajan todistus siitä, että suostumukset on saatu.

Huomio! Älä liitä ilmoitukseen asiakirjoja, esimerkiksi pöytäkirjoja, joissa on henkilötunnuksia tai kotiosoitteita.

Mitä paperi-ilmoittaminen maksaa?

Osakeyhtiön yritysmuodon muutos maksaa paperi-ilmoituksena 280 euroa + 180 euroa/kuulutus .

Maksa ennen kuin ilmoitat, ja liitä kuitti ilmoitukseen. Lue lisää maksuohjeista.

Tutustu kaupparekisterin käsittelymaksujen hinnastoon.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 01.01.2024