Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Prokuran antaminen ja prokuristit

Kaupparekisteriin merkitty elinkeinonharjoittaja voi valtuuttaa määrätyn henkilön prokuristikseen.

Prokuristi saa toimia päämiehen puolesta ja kirjoittaa hänen toiminimensä kaikessa, mikä kuuluu päämiehen liikkeen harjoittamiseen. Prokuristi ei kuitenkaan saa ilman erityistä valtuutusta luovuttaa päämiehen kiinteää omaisuutta tai tontinvuokraoikeutta eikä hakea kiinnitystä niihin.

Jos prokura on kirjallinen, prokuristilla on oikeus edustaa elinkeinonharjoittajaa tuomioistuimissa ja muiden viranomaisten luona. Huomio! Prokuristi ei silti voi allekirjoittaa kaupparekisteri-ilmoitusta yrityksen puolesta.

Tällä sivulla on tietoa seuraavista asioista:

Miten prokuristi edustaa yritystä?

Ennen kuin ilmoitat prokuristin kaupparekisteriin, selvitä, miten prokuristi voi edustaa yritystä. Lue lisää prokuristin edustamisen tavoista.

Milloin ilmoitat?

Uusien prokuristien ilmoittaminen kaupparekisteriin on vapaaehtoista. Muutokset jo rekisteröityihin tietoihin on ilmoitettava viivytyksettä.

Mitä ilmoittaminen maksaa netissä?

Prokuristin muutos maksaa 50 euroa.

Palvelu laskee maksun automaattisesti, ja maksu suoritetaan palvelussa ilmoituksen allekirjoittamisen jälkeen verkkopankkitunnuksin tai luottokortilla. Tutustu kaupparekisterin hinnastoon.

Miten prokura perutaan?

Elinkeinonharjoittaja voi milloin tahansa perua prokuran. Rekisteriin merkityn prokuran peruminen täytyy ilmoittaa kaupparekisteriin.

Pääsääntöisesti päätöksen prokuran perumisesta voi tehdä sama taho, joka sen on myöntänyt (hallitus, yhtiömiehet, elinkeinonharjoittaja).

Avoimessa yhtiössä tai kommandiittiyhtiössä voi prokuran perua yksinään myös jokainen yhtiömies, jolla on yksin tai yhdessä toisen yhtiömiehen kanssa oikeus hoitaa yhtiön asioita, jollei toisin ole sovittu.

Mitä liitteitä tarvitset?

Päätös henkilön valinnasta tehtävään

Kun teet ilmoituksen YTJ-palvelussa, sinun ei tarvitse liittää päätöstä henkilön valinnasta, jos yritysmuoto on jokin seuraavista:

  • osakeyhtiö
  • asunto-osakeyhtiö
  • keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö
  • osuuskunta.

Yrityksellä täytyy kuitenkin olla henkilön valintaa koskeva päätös, jonka voimme tarvittaessa pyytää ilmoituksen käsittelyä varten.

Muut yritysmuodot: Liitä mukaan päätös valinnasta, esimerkiksi:

  • kopio tai ote hallituksen kokouksen pöytäkirjasta yhden henkilön oikeaksi todistamana.
  • kopio tai ote yhtiömiesten kokouksen pöytäkirjasta yhden henkilön oikeaksi todistamana. Prokuran antavat kaikki avoimen yhtiön yhtiömiehet ja kommandiittiyhtiössä kaikki vastuunalaiset yhtiömiehet yhdessä.

Passikopio tai muu selvitys henkilöllisyydestä

Jos prokuristiksi ilmoitetaan henkilö, jolla ei ole suomalaista henkilötunnusta, liitä mukaan passin tietosivu tai muu kuvallinen henkilötodistus skannattuna.

Miten teet ilmoituksen?

Tee ilmoitus netissä YTJ-palvelussa. Tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja lisäksi joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti).

Tutustu netissä ilmoittamisen opasvideoihin YouTube-kanavallamme. Siirry katsomaan opasvideoita.Avautuu uuteen välilehteen

Palvelu ohjaa muutosilmoituksen teossa. Täytä pyydetyt tiedot ja lisää tarvittaessa liitteet.

Tee ilmoitus YTJ-palvelussa.Avautuu uuteen välilehteen


Yleisimmät yritysmuodot voivat tehdä ilmoituksen netissä. Paperilomakkeilla ilmoitettaessa käsittelyaika on pitempi. Siirry paperilomakkeiden ohjeisiin.

Miten seuraat ilmoituksen käsittelyä?

YTJ-palvelussa ilmoittamasi vastuuhenkilön muutos voidaan rekisteröidä automaattisesti. Lue lisää automaattisesta rekisteröinnistä.

Voit seurata PRH:een lähettämäsi ilmoituksen käsittelytilannetta Virre-tietopalvelun ilmoitushausta. Siirry Virre-tietopalvelun ilmoitushakuun.Avautuu uuteen välilehteen

Lisätietoa lainsäädännöstä

Prokuroista säädetään prokuralaissa. Lue lisää prokuralaista Finlex-säädöstietopankissa.Avautuu uuteen välilehteen
Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 27.02.2024