Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön yhtiöjärjestys uuteen sähköiseen muotoon

Tämä ohje koskee ennen vuotta 2019 perustettua keskinäistä kiinteistöosakeyhtiötä, joka siirtää osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään.

Osakeluettelon siirtäminen on vapaaehtoista ennen 2019 perustetulle keskinäiselle kiinteistöosakeyhtiölle.

Ennen vuotta 2019 perustetun keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön kannattaa toimia seuraavasti:

  1. Yhtiö muuttaa kaupparekisteriin merkityn yhtiöjärjestyksen uuteen, sähköiseen muotoon YTJ-palvelussa. Tutustu esimerkkiin yhtiöjärjestyksestä uudessa sähköisessä muodossa.

    Samalla yhtiöjärjestykseen täytyy lisätä määräys siitä, että yhtiön osakkeet kuuluvat huoneistotietojärjestelmän osakehuoneistorekisteriin. Lue lisää yhtiöjärjestyksen muuttamisesta.
  2. Vasta yhtiöjärjestyksen muodon muuttamisen jälkeen yhtiön kannattaa siirtää osakeluettelo huoneistotietojärjestelmään (mahdollista 1.5.2019 alkaen).

Huomio! Osakeluettelon siirto huoneistojärjestelmään on pysyvä, eikä sitä voi perua.

Huoneistotietojärjestelmää ylläpitää Maanmittauslaitos. Lue lisää huoneistotietojärjestelmästä osakehuoneistorekisteri.fi-sivuilta.

Milloin ilmoitat?

Tee ilmoitus ennen kun yhtiön osakeluettelo siirretään huoneistotietojärjestelmään (mahdollista 1.5.2019 alkaen).

Kuka ilmoittaa?

Joku hallituksen jäsenistä tai toimitusjohtaja tai isännöitsijä allekirjoittaa ilmoituksen. Prokura ei riitä kaupparekisteri-ilmoituksen allekirjoittamiseen. Lue lisää sähköisen ilmoituksen allekirjoittamisesta ytj.fi-sivuilta.

Hallituksen varsinainen jäsen tai toimitusjohtaja tai isännöitsijä voi valtuuttaa jonkun muun tekemään ilmoituksen netissä. Lue lisää sähköisen ilmoituksen valtuuttamisesta ytj.fi-sivuilta.

Mitä maksaa?

Yhtiöjärjestyksen sähköinen muutosilmoitus YTJ-palvelussa maksaa 275 euroa.

Palvelu laskee maksun automaattisesti. Maksat palvelussa verkkopankkitunnuksilla tai luottokortilla tai antamalla verkkolaskuosoitteen. Tutustu kaupparekisterin käsittelymaksuhinnastoon.

Miten teet ilmoituksen YTJ-palvelussa?

Tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja lisäksi joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti). Palvelu ohjaa ilmoituksen teossa.

Uudessa sähköisessä muodossa yhtiöjärjestyksen 3 §:een tulee yhtiön kaupparekisteriin ilmoitettava toimiala eli tiedot yhtiön hallitsemien rakennusten ja kiinteistöjen sijainnista ja hallintaperusteesta.

Anna YTJ-palvelussa kiinteistön tunnistetieto eli yksi seuraavista:

  • kiinteistötunnus (muodossa 123-456-1234-5678)
  • määräalatunnus (muodossa 123-456-1234-5678-M601)
  • laitostunnus (vuokraoikeus, muodossa 123-456-1234-5678-L1).

Kiinteistötunnuksen löydät Maanmittauslaitoksen palvelusta. Siirry Selvitä kiinteistötunnus -palveluun.

Kiinteistön tunnistetietoasioissa ota yhteyttä Maanmittauslaitokseen. Siirry maanmittauslaitos.fi-sivuille.

Ilmoituksen tekeminen 1.1. - 30.4.2019

Jos ilmoitat yhtiöjärjestyksen uuteen sähköiseen muotoon 1.1. - 30.4.2019, yhtiöjärjestyksen tiedot eivät ole YTJ-palvelussa valmiina. Joudut antamaan kaikki yhtiöjärjestyksen tiedot uudelleen palvelussa.

Palvelu muodostaa antamistasi tiedoista yhtiöjärjestyksen 1 - 4 § (yhtiön nimi, kotipaikka, toimiala ja huoneistoselitelmä). Kirjoita yhtiöjärjestyksen muut määräykset tekstikenttään alkaen 5 §:stä.
Lue lisää yhtiöjärjestyksen ilmoittamisesta YTJ-palvelussa.

Ilmoituksen tekeminen 1.5.2019 alkaen

1.5.2019 alkaen yhtiön tiedot kerätään kaupparekisteristä ja Maanmittauslaitokselta ja ne talletetaan valmiiksi uuteen sähköiseen muotoon. Siten 1.5.2019 alkaen yhtiöjärjestyksen tiedot voivat olla YTJ-palvelussa valmiina ja ilmoituksen tekeminen on helpompaa.

Jos yhtiön tiedot ovat jo YTJ-palvelussa uudessa sähköisessä muodossa, tarkasta, että ne ovat oikein. Lisää ja täydennä tarvittaessa.

Jos yhtiöjärjestyksen tiedot eivät ole valmiina, joudut antamaan kaikki tiedot uudelleen palvelussa.
Lue lisää yhtiöjärjestyksen ilmoittamisesta YTJ-palvelussa.

Siirry YTJ-palveluun tekemään ilmoitus.

Tee ilmoitus netissä YTJ-palvelussa

Miten seuraat ilmoituksen käsittelyä?

Voit seurata PRH:een lähettämäsi ilmoituksen käsittelytilannetta Virre-tietopalvelun ilmoitushausta. Siirry Virre-tietopalveluun.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 14.01.2019