Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön yhtiöjärjestyksen muutos - yhtiöjärjestys uudessa sähköisessä muodossa YTJ-palvelussa

Kun ilmoitat kaupparekisteriin yhtiöjärjestyksen muutoksen uudessa sähköisessä muodossa, annat muuttuneet tiedot netissä YTJ-palvelussa. Paperilomakkeella ilmoittaminen ei ole mahdollista.

YTJ-palvelu luo muutetun yhtiöjärjestyksen. Sen tiedot siirtyvät kaupparekisteristä suoraan Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmään.

YTJ-palvelun luoman yhtiöjärjestyksen rakenne:

  • yhtiön toiminimi (1 §)
  • kotipaikka (2 §)
  • toimiala (3 §)
  • huoneistoselitelmä (4 §)
  • muut yhtiöjärjestyksen tiedot (määräykset 5 §:stä alkaen loppuun asti).

Tutustu esimerkkiin yhtiöjärjestyksestä uudessa sähköisessä muodossa.

Mitä yhtiöitä tämä ohje koskee?

Tämä ohje koskee kaikkia vuodesta 2019 alkaen perustettuja keskinäisiä kiinteistöosakeyhtiöitä.

Ohje koskee ennen vuotta 2019 perustettuja keskinäisiä kiinteistöosakeyhtiöitä seuraavissa tilanteissa:

  • Yhtiöjärjestyksen määräyksiä muutetaan ja samalla se muutetaan uuteen muotoon.
  • Yhtiöjärjestys on jo uudessa sähköisessä muodossa ja sen määräyksiä muutetaan.


Lisäksi ohje koskee keskinäisiä kiinteistöosakeyhtiöitä, jotka syntyvät yhtiöiden sulautumisen tai jakautumisen seurauksena. Niiden täytyy muuttaa yhtiöjärjestyksensä uuteen muotoon viipymättä sen jälkeen, kun sulautumisen tai jakautumisen täytäntöönpano on rekisteröity.

Milloin ilmoitat?

Tee ilmoitus viivytyksettä.

Jos yhtiöjärjestyksen muutos edellyttää sellaisia täytäntöönpanotoimia, joista tehdään merkintä kaupparekisteriin, muutos täytyy ilmoittaa rekisteröitäväksi ja rekisteröidä samanaikaisesti täytäntöönpanotoimien kanssa.

Kuka ilmoittaa?

Joku hallituksen jäsenistä tai toimitusjohtaja tai isännöitsijä allekirjoittaa ilmoituksen. Prokura ei riitä kaupparekisteri-ilmoituksen allekirjoittamiseen. Lue lisää sähköisen ilmoituksen allekirjoittamisesta ytj.fi-sivuilta.Avautuu uuteen välilehteen

Hallituksen varsinainen jäsen tai toimitusjohtaja tai isännöitsijä voi valtuuttaa jonkun muun tekemään ilmoituksen netissä. Lue lisää sähköisen ilmoituksen valtuuttamisesta ytj.fi-sivuilta.Avautuu uuteen välilehteen

Mitä maksaa?

Yhtiöjärjestyksen sähköinen muutosilmoitus YTJ-palvelussa maksaa 280 euroa.

YTJ-palvelu laskee maksun automaattisesti. Maksat palvelussa verkkopankkitunnuksilla tai luottokortilla tai antamalla verkkolaskuosoitteen. Tutustu kaupparekisterin käsittelymaksuhinnastoon.

Miten teet ilmoituksen?

Tee ilmoitus sähköisessä YTJ-palvelussa. Tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja lisäksi joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti).

Palvelu ohjaa ilmoituksen teossa ja luo muutetun yhtiöjärjestyksen.

Yhtiöjärjestyksen 1–4 § (toiminimi, kotipaikka, toimiala ja huoneistoselitelmä) ovat määrämuotoisia. Palvelu luo ne antamiesi tietojen ja valintojen perusteella. Pakolliset tiedot on merkitty tähdellä (*).

Yhtiöjärjestyksen kaikki muut tiedot tulevat määräyksiin 5 §:stä alkaen. Ne ovat tekstikentässä palvelun kohdassa Muut yhtiöjärjestyksen tiedot. Muuta määräyksiä tai tallenna uusia määräyksiä tarvittaessa.

Huomio! Et lisää yhtiöjärjestystä ilmoituksen liitteeksi.

Lue tarkempi ohje yhtiöjärjestyksen tietojen antamisesta uudessa muodossa.

Mitä liitteitä?

Liitä ilmoitukseen seuraavat asiakirjat:

  • Yhtiökokouksen pöytäkirjasta kopio tai ote yhden henkilön oikeaksi todistamana.

Kaikkien rekisteröitäviksi ilmoittamiesi muutosten täytyy käydä ilmi yhtiökokouksen päätöksestä.

Jos kyseessä on yhtiöjärjestyksen osittaismuutos, merkitse pöytäkirjaan muutettujen määräysten uusi sisältö kokonaisuudessaan.

  • Selvitys suostumuksista, jos yhtiöjärjestyksen muutos vaatii kaikkien osakkeenomistajien suostumuksen, eivätkä kaikki omistajat olleet läsnä yhtiökokouksessa.

Selvitys voi olla toimitusjohtajan tai isännöitsijän tai hallituksen jäsenen allekirjoittama todistus siitä, että kirjallinen suostumus on saatu myös niiltä osakkeenomistajilta, jotka eivät olleet läsnä yhtiökokouksessa. Vaihtoehtoisesti yhtiölle annetut kirjalliset suostumukset täytyy liittää ilmoitukseen.

  • Mahdollinen yhtiöjärjestyksen liite (esimerkiksi kartta tai vastuunjakotaulukko).

Sallitut tiedostomuodot ovat pdf, doc ja docx.

Yhtiöjärjestyksen liite

Toisinaan yhtiöjärjestyksessä on liitteenä esimerkiksi kartta tai vastuunjakotaulukko. Lisäät liitteen YTJ-palvelussa.

Liitteen täytyy olla yksi tiedosto, mutta siinä voi olla useita sivuja. Sivujen täytyy olla A4-kokoisia ja hyvätasoisia.

Sallitut tiedostomuodot ovat pdf, doc ja docx.

Huomio! Kaupparekisterin tietopalvelun paperitulosteet ovat aina mustavalkoisia. Tämän vuoksi yhtiöjärjestyksen liitteessä ei voi ilmaista värein esimerkiksi kartan eri alueita, vaan ne on ilmaistava muulla tavalla.


Tee ilmoitus YTJ-palvelussa.Avautuu uuteen välilehteen

Miten seuraat ilmoituksen käsittelyä?

Voit seurata PRH:een lähettämäsi ilmoituksen käsittelytilannetta Virre-tietopalvelun ilmoitushausta. Siirry Virre-tietopalvelun ilmoitushakuun. Avautuu uuteen välilehteen

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 08.01.2024