Yksityisen elinkeinonharjoittajan toiminnan jatkaminen osakeyhtiönä

Yksityisen elinkeinonharjoittajan liiketoimintaa ei voi suoraan jatkaa osakeyhtiönä, vaan elinkeinonharjoittajan täytyy perustaa osakeyhtiö.

Osakeyhtiölle annetaan perustamisessa uusi Y-tunnus. Yksityisen elinkeinonharjoittajan Y-tunnus ei siirry osakeyhtiölle.

Jos perustat osakeyhtiön etkä halua jatkaa yksityisen elinkeinonharjoittajan toimintaa, tee yksityisen elinkeinonharjoittajan lopettamisilmoitus.

Miten perustat osakeyhtiön ja lopetat toiminnan yksityisenä elinkeinonharjoittajana?

Usein yksityinen elinkeinonharjoittaja haluaa, että perustettava osakeyhtiö merkitään kaupparekisteriin samaan aikaan, kun yksityinen elinkeinonharjoittaja poistetaan kaupparekisteristä.

Tee ilmoitukset paperilomakkeella, kun käytät apporttia tai pyydät tiettyä rekisteröintiajankohtaa. Lue lisää käsittelyajoista ja rekisteröintiajankohdan pyytämisestä.

Muissa tilanteissa voit tehdä ilmoitukset netissä PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-palvelussa.

Lue lisää osakeyhtiön perustamisilmoituksesta.

Lue lisää yksityisen elinkeinonharjoittajan lopettamisilmoituksesta.

Mikä yritykselle nimeksi?

Jos haluat uudelle osakeyhtiöllesi saman nimen kuin yksityisellä elinkeinonharjoittajalla, sinun täytyy joko muuttaa yksityisen elinkeinonharjoittajan nimeä tai tehdä siitä lopettamisilmoitus.

Huomaathan myös, että osakeyhtiön nimessä täytyy olla yritysmuodon tunnus (osakeyhtiö tai oy).

Perustettavan osakeyhtiön nimi tarkastetaan kaupparekisterissä ennen sen hyväksymistä. Tarkastamisessa selvitetään myös mahdollinen toimialan muutos ja muut toiminimen hyväksyttävyyteen vaikuttavat tekijät. Lue lisää yrityksen nimiohjeista.

Liike apporttina

Elinkeinonharjoittajan liike tai sen osa voidaan siirtää perustettavaan osakeyhtiöön. Lue lisää apportista osakeyhtiössä.


Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 19.06.2017