Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Osakeyhtiön perustaminen ja perustamisilmoitus kaupparekisteriin

Osakeyhtiö syntyy, kun se rekisteröidään kaupparekisteriin. Rekisteröintiä varten yhtiön täytyy tehdä perustamisilmoitus, jolla samalla kertaa voi ilmoittaa tietoja myös Verohallinnon rekistereihin. PRH käsittelee kaupparekisteriä koskevat ilmoituksen osat ja Verohallinto sen rekistereitä koskevat osat.

Voit perustaa osakeyhtiön ilman osakepääomaa tai osakepääomalla. Jos osakepääomaa ei ole, kaupparekisteritietoihin osakepääoman määräksi rekisteröidään 0 euroa.

Yrityksen nimen valinta on tärkeää. Voit tutkia jo rekisteröityjä yrityksen nimiä eli toiminimiä Yrityksen nimipalvelussa. Siirry Yrityksen nimipalveluun.Avautuu uuteen välilehteen

Tällä sivulla tietoa näistä:

Oletko alaikäinen eli alle 18-vuotias?

Alaikäinen voi olla osakeyhtiön osakkeenmerkitsijä ja perustamissopimuksen allekirjoittaja tietyissä tilanteissa. Siirry sivulle: Alaikäinen osakeyhtiössä.

Miten perustat osakeyhtiön?

Perusta osakeyhtiö netissä YTJ-palvelussa. Valittavanasi on kaksi vaihtoehtoista tapaa, katso tarkemmin sivulla alempana.

Huomaa: alle 18-vuotias ei voi perustaa osakeyhtiötä sähköisesti. Tee silloin ilmoitus paperilomakkeilla.

Pe­rus­ta osa­keyh­tiö YTJ-pal­ve­lus­sa

Vaihtoehto A

‍Ohjattu paketti (palvelu luo tarvittavat asiakirjat perustettavalle yhtiölle)

Valitse ohjattu perustamispaketti, kun kaikki nämä ehdot täyttyvät:

  • Osakkeilla ei ole merkintähintaa, ja osakepääoma on 0 euroa.
  • Kaikki osakkeenomistajat ovat täysi-ikäisiä henkilöitä.
  • Ilmoittamillasi henkilöillä on suomalaiset henkilötunnukset (osakkeenomistajat ja hallituksen jäsenet sekä mahdolliset toimitusjohtaja, tilintarkastaja, prokuristit ja edustajat).
  • Vakiomuotoinen yhtiöjärjestys riittää.‍

Palvelu luo perustamissopimuksen ja vakiomuotoisen yhtiöjärjestyksen.

‍Käsittelymaksu on 280 euroa.

Vaihtoehto B

‍Perustamisilmoitus (lisäät itse laaditut asiakirjat)

Valitse perustamisilmoitus, kun yhtiössä on yksi tai useampi seuraavista tilanteista:

  • Yhtiöllä on osakepääomaa.
  • Osakkeenomistajina on yrityksiä tai muita yhteisöjä.
  • Kaikilla ilmoittamillasi henkilöillä ei ole suomalaista henkilötunnusta (osakkeenomistajat ja hallituksen jäsenet sekä mahdolliset toimitusjohtaja, tilintarkastaja, prokuristit ja edustajat).
  • YTJ-palvelun ohjatun perustamispaketin luoma vakiomuotoinen yhtiöjärjestys ei riitä.
  • Yhtiö on julkinen osakeyhtiö (Oyj).

Lisäät itse laaditut asiakirjat ja yhtiöjärjestyksen tiedot palvelussa.

‍Käsittelymaksu on 370 euroa.

Ilmoitat edunsaajatiedot samalla ilmoituksella YTJ-palvelussa

Kun perustat osakeyhtiön YTJ-palvelussa, annat samalla lakisääteiset tiedot tosiasiallisista edunsaajista (yhtiössä omistus- tai määräysvaltaa käyttävistä henkilöistä). Lue lisää edunsaajailmoituksesta.

Edunsaajatietojen ilmoittaminen osana osakeyhtiön perustamista YTJ-palvelussa on toteutettu EU-rahoituksella.Yksityisen elinkeinonharjoittajan (toiminimiyrittäjän) toiminnan jatkaminen osakeyhtiönä

Voit ilmoittaa, että yksityisen elinkeinonharjoittajan (toiminimiyrittäjän) elinkeinotoimintaa jatketaan osakeyhtiönä tai että yksityisen elinkeinonharjoittajan toiminimi lakkautetaan samalla, kun osakeyhtiö rekisteröidään. Tee ilmoitus paperilomakkeilla. Siirry ohjeeseen: Yksityisen elinkeinonharjoittajan toiminnan jatkaminen osakeyhtiönä.

Mitä osakeyhtiön perustaminen tarkoittaa kaupparekisterin kannalta?

Kun uusi yritys on rekisteröity, kaikista rekisteröityjen tietojen muutoksista täytyy aina ilmoittaa kaupparekisteriin viivytyksettä. Kaupparekisteritietoja käytetään yritysten taustatietojen ja sopimuskumppaneiden tarkistamiseen. Lue lisää rekisteröinnin merkityksestä.Avautuu uuteen välilehteen

Esimerkiksi seuraavat osakeyhtiön tiedot täytyy ilmoittaa ja pitää ajan tasalla kaupparekisterissä:

Osakeyhtiölain mukaan osakeyhtiötä ei voi lopettaa vapaamuotoisesti. Se lopetetaan tavallisesti selvitysmenettelyllä, joka on monivaiheinen menettely ja kestää useita kuukausia. Muita tapoja lopettaa osakeyhtiö ovat muiden muassa konkurssimenettely, sulautuminen ja jakautuminen.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 14.06.2024