Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Osakeyhtiön johdon, edustajien ja tilintarkastajien muutosilmoitus kaupparekisteriin

Osakeyhtiön hallituksen, toimitusjohtajan, toimitusjohtajan sijaisen, isännöitsijän, edustamiseen oikeutettujen, tilintarkastajien ja hallintoneuvoston muutokset täytyy ilmoittaa kaupparekisteriin.

Hallintoneuvosto on osakeyhtiölain mukaan vapaaehtoinen elin. Jos hallintoneuvosto halutaan ottaa osakeyhtiöön, siitä täytyy määrätä yhtiöjärjestyksessä.

Prokuristien ilmoittaminen on vapaaehtoista, mutta jos rekisteröity prokura on lakannut, siitä täytyy ilmoittaa kaupparekisteriin. Lue lisää prokurasta.

Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolella pysyvästi asuva tarvitsee tietyissä tapauksissa PRH:n luvan toimia esimerkiksi hallituksen jäsenenä tai toimitusjohtajana. Lue ohjeet, miten haet lupaa ETAn ulkopuolella pysyvästi asuvalle hallituksen jäsenelle tai toimitusjohtajalle.

Tällä sivulla on tietoa seuraavista asioista:

Kuka ilmoittaa?

Joku hallituksen jäsenistä tai toimitusjohtaja allekirjoittaa ilmoituksen. Prokura ei riitä kaupparekisteri-ilmoituksen allekirjoittamiseen. Lue lisää sähköisen ilmoituksen allekirjoittamisesta ytj.fi-sivuilta. Avautuu uuteen välilehteen

Hallituksen varsinainen jäsen tai toimitusjohtaja voi valtuuttaa jonkun muun tekemään ilmoituksen netissä. Lue lisää valtuuttamisesta ytj.fi-sivuilta.Avautuu uuteen välilehteen

Oma ilmoitus tehtävän päättymisestä

Jokainen kaupparekisteriin merkitty henkilö, joka on joko eronnut tai jonka tehtävä on muuten päättynyt, voi tehdä itse asiaa koskevan muutosilmoituksen.

Kun tilintarkastaja on itse eronnut tehtävästään kesken toimikauden, joko yrityksen tai hänen itsensä täytyy ilmoittaa erosta kaupparekisteriin.

Lue lisää ohjeesta Tehtävän päättyminen ja oman eron ilmoittaminen eri yritysmuodoissa.

Milloin ilmoitat?

Tee ilmoitus viivytyksettä.

Miten teet ilmoituksen YTJ-palvelussa?

Tee ilmoitus netissä YTJ-palvelussa. Tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja lisäksi jonkin seuraavista: henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti).

Eikö ole suomalaista henkilötunnusta? EU-maan kansalainen voi tehdä ilmoituksen sähköisesti verkkolomakkeella. Siirry ohjeeseen johdon, tilintarkastajien ja edustajien muutosilmoituksesta lomakkeella.

YTJ-palvelu ohjaa muutosilmoituksen teossa. Täytä pyydetyt tiedot.

Huomaa tilintarkastajan ilmoittamisessa seuraavat:

  • Voit ilmoittaa vain hyväksytyn tilintarkastajan ja varatilintarkastajan (HT, KHT).
  • Jos tilintarkastajana tai varatilintarkastajana on tilintarkastusyhteisö, ilmoitat yhteisön ja päävastuullisen tilintarkastajan tiedot.

Hallintoneuvoston voit ilmoittaa vain verkko- tai paperilomakkeella. Siirry ohjeeseen johdon, tilintarkastajien ja edustajien muutosilmoituksesta lomakkeella.

Mitä liitteitä tarvitset?

Kun teet ilmoituksen YTJ-palvelussa, sinun ei tarvitse liittää ilmoitukseen päätöstä henkilön valinnasta tehtävään (esimerkiksi pöytäkirjaa yhtiökokouksesta tai hallituksen kokouksesta). Yrityksellä täytyy kuitenkin olla henkilön valintaa koskeva päätös, jonka voimme tarvittaessa pyytää ilmoituksen käsittelyä varten.

Jos ilmoitat henkilön, jolla ei ole suomalaista henkilötunnusta, liitä kopio passista tai muusta henkilöllisyystodistuksesta yhden henkilön oikeaksi todistamana.

Katso opasvideot ilmoittamisesta

Tutustu netissä ilmoittamisen opasvideoihin YouTube-kanavallamme. Katso opasvideot.Avautuu uuteen välilehteen

Mitä maksaa?

Hallituksen, prokuristien, edustamiseen oikeutettujen, tilintarkastajan, toimitusjohtajan ja isännöitsijän muutosilmoitus YTJ-palvelussa maksaa 50 euroa jokaisesta asiaryhmästä.

Esimerkki: hallituksen ja toimitusjohtajan muutos maksaa YTJ-palvelussa 100 euroa.

Henkilön oma ilmoitus rekisteriin merkityn tehtävän päättymisestä on maksuton.

YTJ-palvelu laskee maksun automaattisesti, ja maksu suoritetaan palvelussa ilmoituksen allekirjoittamisen jälkeen verkkopankkitunnuksin tai luottokortilla. Tutustu kaupparekisterin käsittelymaksujen hinnastoon.

Siirry YTJ-palveluun tekemään ilmoitus.Avautuu uuteen välilehteen

Jos teet muutosilmoituksen lomakkeella, käsittelyaika on pitempi kuin YTJ-palvelussa ilmoitettaessa. Siirry ohjeeseen johdon, tilintarkastajien ja edustajien muutosilmoituksesta lomakkeella.

Miten seuraat ilmoituksen käsittelyä?

YTJ-palvelussa ilmoittamasi vastuuhenkilön muutos voidaan rekisteröidä automaattisesti. Lue lisää automaattisesta rekisteröinnistä.

Voit seurata PRH:een lähettämäsi ilmoituksen käsittelytilannetta Virre-tietopalvelun ilmoitushausta. Siirry Virre-tietopalvelun ilmoitushakuun.Avautuu uuteen välilehteen

Lisätietoa lainsäädännöstä

Osakeyhtiön johdosta ja edustamisesta säädetään osakeyhtiölain 6 luvussa ja tilintarkastajista 7 luvussa. Lue lisää osakeyhtiölaista Finlex-säädöstietopankissa.Avautuu uuteen välilehteen

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 12.04.2024