Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Osakeyhtiön johdon, edustajien ja tilintarkastajien muutosilmoitus

Osakeyhtiön hallituksen, toimitusjohtajan, toimitusjohtajan sijaisen, isännöitsijän, edustamiseen oikeutettujen, tilintarkastajien ja hallintoneuvoston muutokset täytyy ilmoittaa kaupparekisteriin.

Hallintoneuvosto on osakeyhtiölain mukaan vapaaehtoinen elin. Jos hallintoneuvosto halutaan ottaa osakeyhtiöön, siitä täytyy määrätä yhtiöjärjestyksessä.

Prokuristien ilmoittaminen on vapaaehtoista, mutta jos rekisteröity prokura on lakannut, siitä täytyy ilmoittaa kaupparekisteriin. Lue lisää prokurasta.

Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolella pysyvästi asuva tarvitsee tietyissä tapauksissa PRH:n luvan toimia esimerkiksi hallituksen jäsenenä tai toimitusjohtajana. Lue ohjeet, miten haet lupaa ETAn ulkopuolella pysyvästi asuvalle hallituksen jäsenelle tai toimitusjohtajalle.

Tällä sivulla on tietoa seuraavista asioista:

Kuka ilmoittaa?

Joku hallituksen jäsenistä tai toimitusjohtaja allekirjoittaa ilmoituksen. Prokura ei riitä kaupparekisteri-ilmoituksen allekirjoittamiseen. Lue lisää sähköisen ilmoituksen allekirjoittamisesta ytj.fi-sivuilta. Avautuu uuteen välilehteen

Hallituksen varsinainen jäsen tai toimitusjohtaja voi valtuuttaa jonkun muun tekemään ilmoituksen netissä. Lue lisää valtuuttamisesta ytj.fi-sivuilta.Avautuu uuteen välilehteen

Oma ilmoitus tehtävän päättymisestä

Jokainen kaupparekisteriin merkitty henkilö, joka on joko eronnut tai jonka tehtävä on muuten päättynyt, voi tehdä itse asiaa koskevan muutosilmoituksen. Kun tilintarkastaja on itse eronnut tehtävästään kesken toimikauden, on sekä yhtiöllä että hänellä itsellään velvollisuus ilmoittaa erosta kaupparekisteriin.

Milloin ilmoitat?

Tee ilmoitus viivytyksettä.

Miten teet ilmoituksen YTJ-palvelussa?

Tee ilmoitus netissä YTJ-palvelussa. Tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja lisäksi jonkin seuraavista: henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti).

Eikö ole suomalaista henkilötunnusta? EU-maan kansalainen voi tehdä ilmoituksen sähköisesti verkkolomakkeella. Siirry ohjeeseen johdon, tilintarkastajien ja edustajien muutosilmoituksesta lomakkeella.

YTJ-palvelu ohjaa muutosilmoituksen teossa. Täytä pyydetyt tiedot, ja liitä mukaan tarvittavat liitteet.

Hallintoneuvoston voit ilmoittaa vain verkko- tai paperilomakkeella. Siirry ohjeeseen johdon, tilintarkastajien ja edustajien muutosilmoituksesta lomakkeella.

Mitä liitteitä tarvitset?

Huomio! Älä liitä ilmoitukseen asiakirjoja, kuten pöytäkirjoja, joissa on henkilötunnuksia tai kotiosoitteita.

Kun ilmoitat rekisteriin henkilön, jolla ei ole suomalaista henkilötunnusta, liitä ilmoitukseen kopio henkilön passista tai muusta henkilöllisyystodistuksesta yhden henkilön oikeaksi todistamana.

Hallitus

Liitä mukaan seuraavat liitteet:

  • päätös valinnasta, esimerkiksi yhtiökokouksen pöytäkirjasta kopio tai ote yhden henkilön oikeaksi todistamana
  • selvitys hallituksen puheenjohtajan valinnasta, esimerkiksi hallituksen kokouksen pöytäkirjasta kopio tai ote yhden henkilön oikeaksi todistamana.

Tilintarkastaja

Liitä mukaan yhtiökokouksen pöytäkirjasta kopio tai ote yhden henkilön oikeaksi todistamana.

Jos tilintarkastajana tai varatilintarkastajana on tilintarkastusyhteisö, ilmoitat yhteisön ja päävastuullisen tilintarkastajan tiedot.Tilintarkastusyhteisön suorittamasta päävastuullisen tilintarkastajan valinnasta ei tarvitse esittää erillistä selvitystä.

Toimitusjohtaja

Liitä mukaan hallituksen kokouksen pöytäkirjasta kopio tai ote yhden henkilön oikeaksi todistamana.

Edustamiseen oikeutetut

Liitä mukaan päätös valinnasta, esimerkiksi hallituksen kokouksen pöytäkirjasta kopio tai ote yhden henkilön oikeaksi todistamana.

Tutustu netissä ilmoittamisen opasvideoihin YouTube-kanavallamme. Katso opasvideot.Avautuu uuteen välilehteen

Mitä maksaa?

Hallituksen, prokuristien, edustamiseen oikeutettujen, tilintarkastajan, toimitusjohtajan ja isännöitsijän muutosilmoitus YTJ-palvelussa maksaa 40 euroa jokaisesta asiaryhmästä.

Esimerkki: hallituksen ja toimitusjohtajan muutos maksaa YTJ-palvelussa 80 euroa.

Henkilön oma ilmoitus rekisteriin merkityn tehtävän päättymisestä on maksuton.

YTJ-palvelu laskee maksun automaattisesti, ja maksu suoritetaan palvelussa ilmoituksen allekirjoittamisen jälkeen verkkopankkitunnuksin tai luottokortilla. Tutustu kaupparekisterin käsittelymaksujen hinnastoon.

Siirry YTJ-palveluun tekemään ilmoitus.Avautuu uuteen välilehteen

Jos teet muutosilmoituksen lomakkeella, käsittelyaika on pitempi ja hinta yleensä kalliimpi kuin netissä ilmoitettaessa. Siirry ohjeeseen johdon, tilintarkastajien ja edustajien muutosilmoituksesta lomakkeella.

Miten seuraat ilmoituksen käsittelyä?

Voit seurata PRH:een lähettämäsi ilmoituksen käsittelytilannetta Virre-tietopalvelun ilmoitushausta. Siirry Virre-tietopalvelun ilmoitushakuun.Avautuu uuteen välilehteen

Lisätietoa lainsäädännöstä

Osakeyhtiön johdosta ja edustamisesta säädetään osakeyhtiölain 6. luvussa ja tilintarkastajista 7. luvussa. Lue lisää osakeyhtiölaista Finlex-säädöstietopankissa.Avautuu uuteen välilehteen

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 16.11.2022