Gå direkt till innehållet
Meny

Hur kan jag på förhand undersöka om min design kan registreras?

Innan du lämnar in din ansökan om designregistrering är det bra att undersöka om det finns hinder för registrering, eftersom det inte är möjligt att göra några större ändringar i designen efter att du har lämnat in din ansökan. Observera att vi inte återbetalar ansökningsavgifterna om ansökan avslås.

Om du är intresserad av designregistreringar som gäller i Finland, sök efter design i vår Mönsterdatabas, eller i databasen Designview som tillhandahålls av Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet (EUIPO). Du kan också anlita en kommersiell operatör för att utföra en omfattande granskning i databaserna.

Läs mer om kraven för designregistrering.

Gå till Mönsterdatabasen.Öppnas i en ny flik

Gå till databasen Designview.Öppnas i en ny flik

Beställ en begränsad förgranskning från oss

Vi utför förgranskningar av design mot betalning, men de omfattar endast design som förts in i vårt register samt designregistreringar som strukits ur det. Vårt register innehåller även nationella ansökningar som är under behandling och internationella registreringar där Finland har designerats.

Observera att förgranskningen inte omfattar gemenskapsformgivningar som Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet EUIPO har registrerat och också gäller i Finland.

Vid förhandsgranskningen söker vi fram sådan design som vid den egentliga handläggningen av ansökan skulle tas upp till prövning som eventuellt hinder för registrering. Vi tar däremot inte ställning till om den påträffade designen utgör ett hinder för registrering.

Vi tar inte heller ställning till om den påträffade designen utgör ett tillverkningshinder.

Hur beställer jag en förgranskning?

Du kan beställa en förgranskning med vår blankett eller en fritt formulerad ansökan. Bifoga så bra och tydliga bilder som möjligt på den design som ska granskas. En granskning omfattar endast en design.

Vårt mål är att granskningen utförs inom ett par dagar från det att vi har tagit emot beställningen. Vi skickar fakturan tillsammans med granskningsresultatet.

Skicka beställningsblanketten som e-postbilaga till registratur@prh.fi.

Se våra granskningsavgifter.

Gå till blanketter.

Skydd för personuppgifter

Behandlingen av personuppgifter i samband med beställningar som gäller våra informationstjänster och förhandsgranskningar grundar sig på 2 § i lagen om Patent- och registerstyrelsen.
Vi använder personuppgifterna endast för att skicka sök- och granskningsresultaten till beställaren och för fakturering.
Uppgifterna förvaras 5 år.

Utskriftsversion Uppdaterad 22.12.2023