Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Rekisteristä poistetun osakeyhtiön hakeminen selvitystilaan

Jos osakeyhtiön rekisteristä poistamisen jälkeen tarvitaan selvitystoimia, PRH:lta voidaan hakea yhtiön määräämistä selvitystilaan.

PRH ei anna määräystä selvitystilasta, jos yhtiön varat eivät riitä selvityskulujen suorittamiseen tai varojen määrästä ei saada tietoa, eikä osakkeenomistaja, velkoja tai muu ilmoita ottavansa vastatakseen selvitysmenettelyn kustannuksista.

Asiasta säädetään osakeyhtiölain 20 luvun 22 §:ssä. Lue lisää Finlex-säädöstietopankista.Avautuu uuteen välilehteen

Tutustu myös ohjeisiin rekisteristä poistamisesta.

Kuka tekee hakemuksen?

Hakemuksen voi tehdä se, jonka oikeutta asia koskee.

Mikä on hakemuksen sisältö ja liitteet?

Tee kirjallinen vapaamuotoinen hakemus PRH:lle. Pyydä hakemuksessa, että PRH määrää yhtiön selvitystilaan. Perustele pyyntö ja kerro millä tavalla asia koskee hakijan oikeutta. Ilmoita hakemuksessa myös yhteystietosi.

Mainitse hakemuksessa riittävätkö yhtiön varat selvityskulujen maksamiseen vai ottaako joku muu vastatakseen selvityskuluista.Tilanteen arvioimiseksi liitä tarvittaessa hakemukseen selvitystä yhtiön varallisuustilanteesta.

Kun ehdotat hakemuksessa tiettyä henkilöä selvitysmieheksi, liitä hakemuksen häneltä saatu suostumus selvitysmiehen tehtävään. Liitä hakemukseen erillinen henkilötietolomake, jossa on selvitysmiehen nimi ja henkilötunnus. Älä laita muuten hakemukseen henkilötunnuksia tai kotiosoitteita.Täytä ja tulosta: Henkilötietolomake. (pdf, 723.9 kt)

Huomio! Kaikki liittämäsi tiedostot ovat julkisia henkilötietolomaketta lukuun ottamatta. Älä liitä ilmoitukseen asiakirjoja, esimerkiksi pöytäkirjoja, joissa on henkilötunnuksia tai henkilöiden kotiosoitteita.

Kuka allekirjoittaa hakemuksen?

Hakija tai hänen valtuuttamansa allekirjoittaa hakemuksen. Kun valtuutettu allekirjoittaa hakemuksen, liitä mukaan yksilöity valtakirja oikeaksi todistettuna kopiona tai avoin asianajovaltakirja alkuperäisenä.

Mitä hakemus maksaa?

Hakemuksen käsittelymaksu on 50 euroa.  

Maksa käsittelymaksu etukäteen ja liitä kuitti hakemukseen. Lue lisää maksuohjeista.

Tutustu kaupparekisterin käsittelymaksujen hinnastoon.

Miten jätät hakemuksen verkkolomakkeella?

Kirjautumiseen tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja lisäksi jonkun näistä: suomalaiset henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti (HST-kortti).

Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, siirry lukemaan ohjeet.

Kun olet kirjautunut, valitse, minkä asian hakemuksen jätät. Lisää hakemus, kuitti käsittelymaksusta ja muut tarvittavat liitteet pdf-tiedostoina. Lähetä.

Siirry verkkolomakkeelle Hakemus kaupparekisteriin.Avautuu uuteen välilehteen

Miten jätät paperisen hakemuksen?

Postita hakemus, kuitti käsittelymaksusta ja muut tarvittavat liitteet osoitteeseen:
PRH
Oikeudellinen yksikkö
00091 PRH

Mitä tapahtuu selvitystilaan määräämisen jälkeen?

Sen jälkeen, kun yhtiö on määrätty selvitystilaan, niin selvitysmies noudattaa vapaaehtoisen selvitystilan menettelyä. Seuraavaksi selvitysmies hakee julkisen haasteen. Ohjeet ja hinnat julkisen haasteen hakemiseen sekä yhtiön purkautumisen ja lopputilityksen ilmoittamiseen.

Voit hakea julkista haastetta PRH:lta samalla hakemuksella kuin yhtiön selvitystilaan määräämistä. Voit hakea julkista haastetta myös erikseen.

Huomio! Julkinen haaste täytyy hakea, vaikka yhtiöllä ei olisikaan velkaa.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 01.01.2024